Megvan, mitől estek ágynak száznál is többen Barcarozsnyón

A háttérben vírusfertőzés áll, de nem koronavírusról van szó.

Hirdetés

Norovírus-fertőzés állhat annak a járványnak a hátterében, amely még múlt héten söpört végig a Brassó megyei kisvároson. Barcarozsnyón legalább 140-en betegedtek meg, és minden érintett nagyjából ugyanazokat a tüneteket – hányás, hasmenés, hidegrázás, láz, hasi fájdalom – produkálta.

Az emberek többsége az ivóvízre gyanakodott a fertőzés forrásaként, így a közegészségügyisek mintát is vettek a helyi vízszolgáltató vizéből, amiben viszont nem találtak kimutatható patogén anyagokat.

Csakhogy időközben két kiskorú fertőzött székletmintájából is kimutatták a norovírust, így a szakemberek szinte biztosak benne, hogy az egész járványhullám mögött ez a kórokozó áll. A dolog pikantériája, hogy a vírus jelenlétét nem lehet kimutatni sem az ivóvízből, sem a fertőzött felületekről, így a konkrét forrásra még mindig nem derült fény (bármi lehet), a vizsgálat még most is zajlik.

A vírus egyébként is rendkívül fertőzőképes, fertőzött személlyel való érintkezéssel, fertőzött felületek fogdosásával, és fertőzött élelmiszerek fogyasztásával is egykönnyen bekerülhet a szervezetbe. A szakemberek azt javasolják a barcarozsnyóiaknak, hogy a következő időszakban fokozottan figyeljenek oda a higiéniára, sokszor és alaposan mossanak kezet, illetve lehetőleg palackozott vizet és hőkezelt ételeket (nem nyers dolgokat) fogyasszanak, a gyümölcsöt, zöldséget pedig alaposan mossák meg.

Hirdetés

A vírus lappangási ideje alig néhány óra, a tünetek pedig intenzívek, napokig tartanak, a betegséget pedig általános gyengeség és levertség kíséri. A jó hír, hogy általában nem kísérik szövődmények, egyedül abban az esetben, ha a páciens nem pótolja megfelelően a hányással, hasmenéssel járó nagy fokú vízveszteséget.

Aki megfertőződik, igyon sok vizet vagy teát, és a betegség alatt lehetőleg ne szilárd ételeket fogyasszon, az azt követő periódusban pedig étkezzen diétásan: legjobb ilyenkor a főtt rizs, főtt krumpli, a nem túl fűszeres csirke, és a könnyű zöldséglevesek.

Hirdetés