Csak találgatnak, mi okozhatja a tömeges megbetegedést egy erdélyi kisvárosban

Egyetlen nap alatt közel százan fordultak orvoshoz ugyanazokkal a gyomorpanaszokkal, többen kórházba is kerültek.

Hirdetés

Titokzatos betegség ütötte fel a fejét a Brassó megyei Barcarozsnyón, ahol az elmúlt 24 órában közel százan kértek orvosi segítséget, többen közülük kórházi ellátásra is szorulnak. Gyomorfájástól, hányástól és magas láztól szenvednek, ami emésztőrendszeri betegségre utal. Mivel a megbetegedések között egyelőre nem fedeztek fel kapcsolatot, az emberek arra gyanakszanak, hogy az ivóvízzel lehet valami gond.

A megbetegedések egy hete kezdődtek, azóta mintegy kétszázan kértek orvosi segítséget. A hatóságoknak azután vált gyanússá a tömeges megbetegedés, miután a lakosok felvásárolták a patikákból az összes gyógyszert gyomorbántalmakra és lázra. A legtöbb megbetegedést az elmúlt 24 órában regisztrálták: közel százan lettek rosszul, 11 személyhez kellett mentőt hívni.

Bár a vízszolgáltató azt állítja, hogy legutóbb két hete ellenőrizték az ivóvíz minőségét, és nem találtak semmilyen gondot, azt kérték az emberektől, hogy míg nem derül ki a betegség pontos oka, inkább ne igyanak csapvizet. A vízből ismét mintát vett a közegészségügyi igazgatóság, az eredményeket 72 órán belül közlik.

Hirdetés