Megtáltosodott az emberi jogi bíróság: kivizsgálja Iohannis Ionopotchivanoc-performanszát is

Ez a harmadik jó hír, mely a héten Strasbourgból érkezett.

Hirdetés

Érdekes, éppen kereken egy évvel ezelőtt volt az az emlékezetes sajtótájékoztató, melyen Klaus Iohannis államfő egyszerre vádolta meg a PSD-t azzal, hogy odadobta Erdélyt a magyaroknak, és tiporta sárba az erdélyi magyar kisebbség önérzetét. Úgy emlékszünk rá, mintha ma történt volna, különösen azért, mert az államfő megcsillogtatta magyar tudását is:

nem kevés gúnnyal a hangjában ionopot chivant az Erdély-lopáson rajtakapott PSD-nek.

Azóta több alkalommal is megvolt az esély arra, hogy a román igazságszolgáltatás ítéletet formáljon a hergelésről, de egy diszkriminációellenes tanács által kiszabott büntetésen kívül semmi sem történt. A Székely Figyelő Alapítvány büntető panaszt tett Iohannis ellen, az ügyészség viszont érdemi kivizsgálás nélkül ejtette az ügyet, arra hivatkozva, hogy az alapítvány nem érintett fél. Nem törődtek bele, így bírósághoz fordultak, a tárgyalás azonban ilyen előzmények után nagy meglepetést nem okozott.

Míg az alapítvány az ítélet kézhez vételére várt, panaszukat postázták Strasbourgba is,

onnan pedig csütörtökön érkezett biztató válasz: a beadványt iktatták, befogadhatónak nyilvánították, és érdemben kivizsgálják. A Székely Figyelő blogján közzétett tájékoztatás szerint a panaszok döntő többsége el szokott bukni az első szűrőn, mivel ez átment, arra lehet következtetni, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága is úgy látta, jogsértés történhetett. „Klaus Iohannis sem nyugodhat meg, megeshet, hogy az ügyészség újra kell majd nyissa a már lezártnak hitt iratcsomót, s le kell folytassa a kivizsgálást ellene” – írja Árus Zsolt alapítványi vezető a blogbejegyzésben.

A héten ez a harmadik jó hír, mely Strasborugból érkezett, a korábbiakról itt és itt olvashat.

Hirdetés