Még egy jó hír mára: a strasbourgi bíróság elé kerül a gyergyóremetei levont székely zászló ügye

Korai volt Dan Tanasã örömünnepe a román igazságszolgáltatás döntései nyomán, a történet még nem ért véget.

Hirdetés

A keddi nap első jó híre Strasbourgból az volt, hogy kártérítést fizettet Romániával az emberjogi bíróság Tőkés Lászlónak, mert a nagyváradi bíróság jogsértő módon minősítette reklámzászlónak a volt EP-képviselő irodájának homlokzatára kitűzött székely és a partiumi lobogót.

Szintén a zászlóhasználatra vonatkozik a nap második jó híre is, melyet Árus Zsolt, a Székely Figyelő Alapítvány vezetője közölt. Eszerint az Emberi Jogok Európai Bírósága pozitív választ adott a Székely Figyelő Alapítványnak a gyergyóremetei székely zászló eltávolítása okán megfogalmazott panaszára, így tárgyalásra kerül az ügy.

Gyergyóremete főterén álló községháza elé kihelyezett székely zászlót a magyar és a remetei lobogókkal együtt kellett levonni, miután Dan Tanasã magyargyűlölő blogger, aki azóta parlamenti képviselő lett, jogerősen pert nyert. Mivel a romániai igazságszolgáltatás keretében már nem volt lehetőség a fellebbezésre, a Székely Figyelő panaszt tett az Emberi Jogok Európai Bíróságán. Erre érkezett most válasz, mely Árus Zsolt szerint igazolja: érdemes kiállni a jogaink mellett.

Hirdetés