Megnyugodhatnak a kis összegű adótartozást felhalmozó cégek, nem indul ellenük nyomozás

Legalábbis nem az adóhivatal által beküldött lista alapján. Ezt a rendőrség jelentette be.

Hirdetés

Fellélegezhetnek azon cégtulajdonosok, akiknek a cége az elmúlt időszakban röhejesen kis összegű adótartozást halmozott fel, de egy közelmúltbeli adóhivatali akció miatt attól tartottak, hogy a rendőrség nyomozást indít majd ellenük.

Mi is megírtuk, hogy az Országos Adóhatóság (ANAF) egy 53 000 ezer cég nevét adta át a rendőrségnek. A listán adóhátralékot felhalmozott cégek szerepelnek – de nem csupán súlyos milliókról van szó, jó

4000 cég esetében ugyanis 100 lej alatti összeg szerepel az adatbázisban.

Az adóhatóság vezetője akkor azzal mosta kezeit, hogy szerettek volna ugyanis megszabni egy összeghatárt, amely alatt nem indokolt a rendőrségi eljárás, de mivel a hatályos törvények erre nem adnak lehetőséget, muszáj volt az összes érintett céget feltüntetniük a listán.

Emiatt sokan tartottak attól, hogy akár 50 lejes adósság miatt is kopogtathat náluk a rendőrség.

Az ANAF-vezér akkor azt mondta, csak abban reménykedik, hogy a rendőrség is észszerűen jár majd el, és a nagy adósságot felhalmozó cégekhez száll majd ki.

Nos, úgy tűnik, fennáll az esélye, hogy még azokhoz sem.

Az aggodalmak kapcsán ugyanis most megszólalt az Országos Rendőr-főkapitányság is.

Hirdetés

A közlése szerint pedig

az ANAF által elküldött lista nem tekinthető feljelentésnek, így nem is így kezelik.

A dokumentum ugyanis sem tartalmi, sem formai szempontból nem felel meg a feljelentéssel szemben támasztott követelményeknek.

Így aztán nem is tekinthető másnak, mint ami: két állami intézmény közötti adatcserének.

A rendőrség azt is tudatta, hogy jelenleg kilenc adótartozási ügyben nyomoz, de nem ezen lista alapján, azokban ugyanis az adóhivatal külön feljelentést tett.

A lista élén egyébként éppen egy állami cég, a Román Vasúttársaság (CFR) áll, amely jó 22 millió lejjel tartozik az adóhivatalnak.

Hirdetés