A törvények hiányosságai miatt a röhejes összegű tartozásokat felhalmozó cégek ellen is nyomozást indíthat a rendőrség

Nem lehetett alsó összeghatárt megszabni.

Hirdetés

Közismert, hogy az Országos Adóhatóság (ANAF) nagyszabású akciót indított az adócsalók és a jelentős adóhátralékot felhalmozó cégek, illetve személyek felderítésére, és az adósságok behajtására.

A gond csak az, hogy az államkassza nehéz helyzete által is indokolt akciót kisebb fiaskók is tarkítják.

Most például kiderült, hogy nem biztos: a hatóságok méltányosan járnak el azokkal a cégekkel szemben, amelyek minimális összegű tartozással rendelkeznek.

Az ok: hiányos a vonatkozó törvény.

Mindezt Lucian Heiuş, az ANAF elnöke jelentette be.

Mint elmondta, az adóhatóság összesen 52 976 olyan cég esetében derített fel adótartozást, ezek listáját pedig már át is adta a rendőrségnek.

Ezek a cégek

összesen 372,93 millió lejjel tartoznak az adóhatóságnak.

A probléma az, hogy az átlagos tartozás összege csupán 7040 lej, vagyis nagyon sok cég esetében csupán minimális összegről van szó.

Hirdetés

Azonban fennáll a veszélye, hogy ellenük is rendőrségi eljárás indul, mivel hivatalosan nem tesznek különbséget a több milliós és a néhány száz lejes összeggel tartozó cégek között.

Heiuş elmondta, természetesen szerettek volna egy minimális összeghatárt meghatározni, amely alatt az érintett cégek vezetőinek nem kellene aggódniuk,

csakhogy erre a hatályos törvények nem adnak lehetőséget.

Így most egyetlen dologban reménykedhetnek: hogy a rendőrség vezetői racionálisan gondolkodnak, és a nagy adósságot felhalmozó cégek ellen kezdik el a vizsgálatot, a minimális összeggel tartozókat pedig lehetőség szerint békén hagyják.

Azért a jelenlegi gazdasági viszonyok közepette erre nem vennénk mérget.

 

Hirdetés