Fotó forrása: Știri de Cluj

Megáll az ész: valakik teleszórták lejárt gyógyszerekkel a Tárnica-tavat

Kolozs megye víztározójában például halak, algák és fogamzásgátlók úszkálnak. Csodálatos a természet!

Hirdetés

Rengeteg lejárt antibiotikumot, fájdalomcsillapítót és fogamzásgátlót szórtak ismeretlen tettesek Kolozs megye víztározójába, a Tárnica-tóba.

Az esetet a helyi hegyimentő szolgálat vezetője, Rocsana Contraș jelentette, aki csapatával ellenőrzést végzett a tó körül. Annyi bizonyos, hogy valakik kartondobozszámra dobálták be a gyógyszereket a Dobru-öbölbe, a víz pedig szétszórta őket, egy részüket partra mosva.

A gyógyszerek komoly környezetvédelmi kockázatot jelenthetnek, így Rocsana Contraș értesítette környezetvédelmi őrséget. A veszélyes hulladékot a környékbeli halászok már elkezdték összegyűjteni, de a hegyimentők is összeszedtek annyi gyógyszert, amennyit csak tudtak.

Rocsana Contraș nem mellesleg annak az Abdul Rahim üzletembernek az élettársa, akinek magának is érdekeltsége van a parton, és aki nagyon szerette volna elérni, hogy ne tiltsák be a tavon a motorral hajtott járművek közlekedését – ezt végül környezetvédelmi megfontolásból nagy nehezen mégis betiltották. Valószínűleg emiatt nyilatkozott úgy Rocsana Contraș a Știri de Cluj érdeklődésére, hogy azt javasolja a környezetvédőknek, ne az ő magánéletével, hanem a tó igazi problémáival foglalkozzanak.

Hirdetés