Rossz idők járnak azokra, akik szeretnek az erdélyi tavakon páváskodni mindenféle luxusjárművekkel

Nem lehet többet jetskizni vagy motorcsónakozni a Kolozsvárt ivóvízzel ellátó tavon. Nem ússza meg az sem, aki terepjáróját „parkoltatja” a vízben.

Hirdetés

Ismerjük jól azt az embertípust, akit különösebben nem érdekelnek a természeti értékek, ha a Fekete-tengeren jár, luxusterepjáróval közvetlenül a parton parkol, a Transzfogarasi úton odahányja a szemetét az út mellé, és nem zavartatja magát, ha a rokkantparkolók elfoglalása miatt megbüntetik, mert farzsebből kihúz bármilyen tetemes összeget.

Ez az homo sapiens-típus nagy számban képviseli magát az olyan erdélyi nevezetességek környékén is, mint a Tarnicai- és a Bélesi-tavak, illetve a Kolibicai-tó, és nem tartózkodik attól, hogy öntörvényűen kisajátítsa a legszebb helyeket arra, hogy felvonultassa a külföldön leselejtezett, gyakran másodkézből vásárolt, vízi közlekedésre alkalmas járműveit.

Csakhogy ez a tevékenység szemet szúr azoknak, akik azért járnak egy tópartra, hogy pihenjenek és a tájban gyönyörködjenek. Már ha egyáltalán odaférnek a sok illegális építménytől. Annak érdekében, hogy kitiltsák a Tarnicai- és a Bélesi-tavakról a motoros vízi járműveket, Adrian Dohotaru független parlamenti képviselő kezdeményezésére széles körű összefogás valósult meg a civilek és a Kolozs megyét képviselő honatyák között, politikai színezettől függetlenül.

Már az előző kormánynál sikerült elérni, hogy a motoros csónakokat kitiltsák a két tóról, de ez csak a kezdet volt. Szükség volt egy jogszabály-módosításra, mely konkrétan meghatározza, milyen járművekkel lehet közlekedni ezeken a tavakon – ezt augusztus utolsó napján fogadta el a kormány – ugyanakkor a harc folytatódik azért is, hogy minden illegális építményt lebontsanak a tavak környékéről. Ezentúl csak olyan eszközökkel lehet szelni a habokat, melyek meghajtásához emberi erő vagy szél szükséges. Egyedüli kivételt képeznek az elektromos járművek. A szabályok betartatásáért a Kolozs Megyei Tanács felel.

Hirdetés

A Beszterce-Naszód megyei Kolobici-tónál sem ártana szigorúbban megregulázni azokat, akik például azzal szórakoznak, hogy terepjárójukkal a tóban „parkolnak”. Most éppen egy pozitív végkimenetelű esetről számolhatunk be: valaki a Facebookon posztolt egy képet egy ilyen vadparasztról, és láss csodát, nem maradt következmény nélkül. A fotó láttán hivatalból eljárást indított a Szamos-Tisza Vízügyi Igazgatóság, így a tóban parkoló aszfalthuszárnak most egy 6500 lejes büntetést kell kifizetnie. A vízügyi felügyelők arra biztatják a lakosságot, hogy bármilyen hasonló esetet jelentsenek, mert nem marad büntetlenül.

Így talán sikerül visszaszorítani az efféle cselekedetek térhódítását.

Hirdetés