Még egy hétig biztosan nem nyitják meg a parajdi sóbányát

A talajvíz újabb és újabb helyen kezd szivárogni, így még eltartanak a munkálatok. Ez sem hiányzott a turisztikai főszezonban…

Hirdetés

Rosszabb a helyzet a parajdi sóbányában, mint azt a szakemberek eredetileg gondolták, így nemhogy a héten nem nyitják meg újra, de még az is szerencse lesz, ha a jövő hét végére sikerülni fog. Mint ismert, az egyik legnépszerűbb székelyföldi turisztikai látványosságot azért kellett bezárni, mert a bányába vezető járatba elkezdett beszivárogni a talajvíz. Ez még július 23-ikán történt, amikor mintegy 1000 ember tartózkodott odalenn. Szerencsére a pillanatnyi pánik ellenére is sikerült mindenkit épségben felhozni, igaz egy nő elájult az izgalmak miatt.

Akkor még úgy volt, hogy a bánya már másnap újranyithat, ám azóta kiderült, hogy a probléma nagyobb, mint gondolták, a talajvíz újabb és újabb helyen oldja ki a sófalat, így azt mintegy 6 méter hosszan betonköpennyel kell megerősíteni. Ehhez viszont ki kell szélesíteni a járatot, hogy a fél méter vastag betonköpeny elférjen, ám munkagépeket nem tudnak levinni a szűk alagútba. Mindez főszezonban történik, amit a helyi vendéglátók máris eléggé megéreznek, főleg a járvány két nehéz éve után.

Részletek a Székelyhonon.

Hirdetés