Még Arafat sem mert nemet mondani az ortodox egyház koporsócsókolgatós érsektemetésére

Járványügyi kockázat ide, járványügyi kockázat oda, a BOR kérését nem lehet megtagadni.

Hirdetés

Kétnapos, koporsócsókolgatós temetést szervezett Suceaván az ortodox egyház a koronafertőzésben elhunyt Pimen suceavai és rădăuţi-i ortodox érseknek, a hatóságok pedig inkább szemérmesen félrenéznek, és egymásra mutogatnak, mert senki nem mer szembeszállni a BOR-ral.

Bár a szükségállapot idején a pappal együtt nyolcan, az azóta bevezetett veszélyhelyzetben pedig maximum 16-an vehetnek részt egy temetésen, az egyház gond nélkül megkapta a szükséges engedélyeket a megatemetésre, amelyen így összesen akár ezrek is megfordulhattak. Ne feledjük, hogy mindez Suceaván történt, az ország legnagyobb fertőzési gócpontjában. Bár az emberek nagy része viselt maszkot, és a társadalmi távolságtartást is igyekeztek betartani, már a koporsó megérkezésekor nagy tumultus alakult ki mögötte, a templomban felravatalozott koporsót pedig sok hívő meg is csókolta, ami elképesztő járványügyi kockázattal jár.

Még a máskor oly szigorú és következetes Raed Arafat is csak elnézően legyint, mondván hogy az érseket azért mégsem lehetett úgy eltemetni, mint bárki mást. Úgy tűnik a palesztin származású belügyi államtitkár elég ideje él Romániában, hogy tudja: bár a politika egy nagy, szőrös, rusnya teremtés, ennek az ijesztő állatnak nálunk a BOR a gazdája. Arafat szerint a moldvai és bukovinai püspökség személyes kérése volt, hogy az érsek temetése kivételes lehessen, és erre egyszerűen nem tudtak nemet mondani. Még hozzáteszi, hogy a járványügyi előírások – a kötelező maszkviselés és a két méteres távolság – nem változtak, ha ott helyben az emberek megszegték a szabályokat, az már nem az ő dolguk. Ami lényegében nem igaz, hiszen az ő dolguk. Ja és az átlagemberek esetében szó sem lehet kivételezésről, persze.

A közegészségügyi intézet (INSP) vezetője, Simona Pârvu azzal mentegetőzött, hogy nekik csak formális szerepük volt az ügyben: az egyház megkeresésére egyszerűen elküldték nekik az 1070/2020-as rendelet előírásait. Az említett rendelet mondjuk nem a Covid-19-ben elhunyt személyek temetésének szabályait rögzíti, hanem a szentmisék járványügyi szabályrendszerét, de mindegy.

Mondjuk Adriana Pistol, a közegészségügyi intézet járványügyi részlegének igazgatója eléggé kiakadt a történteken, mint mondta, ők kidolgozzák a belüket, hogy a járványt valahogy megfékezzék, erre egyesek pontosan azt csinálnak, amit csak akarnak.

Hirdetés

Andreea Moldovan, a brassói járványkórház epidemiológusa aberránsnak nevezte a kivételezést. Azt is elmondta, hogy komoly szabályrendszert kell betartani egy fertőzött temetésén, hiszen maga a holttest is hordozója még egy ideig a vírusnak, így két zárt hullazsákba kell tenni a testet, és zárt koporsóban szállítani a temetőbe, hogy senki ne érintkezhessen vele közvetlenül. Szerinte egészen elképesztő, hogy a BOR még ezeket az alapszabályokat sem tartotta be.

Anatol Burlacioc, a suceavai megyei kórház orvosa megérti ugyan az eset hitéleti vonatkozását is, járványügyi szempontból ugyanakkor ő is elfogadhatatlannak tartja, ami történt.

Attól még a temetés lezajlott, a BOR ezúttal is nyert, a korona meg köszöni, csak egy kávét kér.

Hirdetés