Hiába kapott kitüntetett figyelmet, meghalt a suceavai ortodox érsek

Ő az első magas rangú egyházi méltóság, akit – elviekben – a koronavírus vitt el.

Hirdetés

Kilencven évesen fertőződött meg a koronavírussal Pimen suceavai és rădăuţi-i ortodox érsek, és bár kitüntetett figyelmet kapott, egy hónapnyi kezelés után sem tudott felépülni. Az országban aligha van még egy olyan 90 éves beteg, akit helikopterrel szállítottak volna egy jobb kórházba, sőt, ebben a korban már sokakat be sem visznek a kórházba, ha fertőzött. Pimen megkapta mindazt, amit a román állam maximálisan nyújtani tudott neki, mégsem gyógyult meg.

Az ország járványra szakosodott legjobb kórházában, a Matei Balș járványtani intézetben kezelték, Adrian Streinu Cercel virológus felügyelete alatt, aki éppen kedden – az érsek halálának napján – nyilatkozott arról, hogy Pimen állapota nem változott, bár mindent megtesznek annak érdekében, hogy meggyógyítsák. Erőfeszítéseink maximálisak – fogalmazott Cercel.

Az érseket vérplazma-terápiával kezelték, tehát a koronavírus-fertőzésen átesett betegek vérét kapta. A Mediafax forrásai szerint nem sokkal éjfél után kapott szívrohamot.

Halálának hírét a Trinitas Tv jelentette be, amit utólag a Stratégiai Kommunikációs Csoport is megerősített. Kereken egy hónappal ezelőtt diagnosztizálták a koronavírussal, és mivel az állapota súlyosbodott, a suceavai megyei kórházból, mely az ország egyik leginkább leterhelt egészségügyi intézménye, gondolkodás nélkül Bukarestbe szállították. Elég nagy visszhangot kapott az ügy, mivel más súlyos állapotban lévő suceavai betegnél nem kértek mentőhelikoptert.

Az 1929-ben, Buzău megyében született Pimen 1951-ben lett szerzetes. Apátként a putnai kolostorban, majd gyóntató papként a Văratec kolostorban tevékenykedett. Később a Neamț megyei síparadicsomban, Durăuban volt pap, de visszatért Suceavára. Először 1982-ben választották püspök-helyettesé, majd amikor újraalakult a suceavai és rădăuţi-i ortodox érsekség, annak élére választották.

Hirdetés

Az elmúlt években bebizonyosodott, hogy Pimen készségesen együttműködött a Szekuritátéval, két álneve is volt. Sőt, a külügyi hírszerzési igazgatósággal is együttműködött.

Az érsek temetését szűk körben, a koronavírus halálos áldozatainak megfelelő protokoll szerint szervezik meg.

Hirdetés