Forrás: ISU Cluj/ Grai de Cluj

Második világháborús lövedékeket találtak Kolozsvár mellett – hírek vasárnap

Egy férfi 500 eurós bankjegyeket hamisított - elkapták. A családon belüli erőszak eseteinek száma egyre csak nő a megyében, de országszerte is.

Hirdetés

 

Úgy látszik, a hamis euró hamarabb megérkezik Romániába, mint az eredeti…

…Kolozsvárra legalábbis biztosan. A napokban történt: egy 39 éves férfit fogtak el, mert hamis 500 eurós bankjegyekkel üzérkedett. Azért ez mégsem kis összeg – rájönni a cselre pedig nem olyan egyszerű. A férfit a rendőrök a Mărăști negyedben fogták el, mégpedig az autós forgalom kellős közepén.

Emiatt a kolozsvári Szervezett Bűnözés Elleni Osztály rendőrei a Kolozsvári Ügyészség ügyészének koordinálásával nyomoznak a férfi ellen hamis pénzérmék és más értéktárgyak forgalomba hozatalának bűncselekménye miatt. A nyomozás során kiderült, hogy február 8-án két hamis 500 eurós bankjegyet hozott forgalomba, megtévesztve egy 46 éves férfit azok eredetiségét illetően. A hamisítványokért méghozzá cserébe állítólag 4200 lejes összeget kapott.

A rajtaütésszerű elfogatás pillanatában a rendőrség a férfinél 200 eurós hamis bankjegyeket is talált, plusz meg is szondáztatta: a pasas leheletében az alkoholszonda 0,58 mg/l tiszta alkoholt mutatott ki. Értelemszerűen a hamisítót 30 napos előzetes letartóztatásba helyezték.

 

Második világháborús lövedékeket találtak Kisbácsban

Lehet, hogy egyesek szerint a harmadik világháború küszöbén álldogálunk, de azért még mindig találunk elvétve második világháborús relikviákat. Most pont Kolozsvár határában, Kisbácsban találtak ilyeneket – egy munkáscsapat 50 darab fel nem robbant bombalövedékre lelt a föld alatt, miközben a falu vízhálózatán dolgoztak.

A Grai de Cluj portál szerint az első hat lövedéket a munkáscsapat találta meg a falu Nuferilor utcai ivóvízhálózaton végzett munkálatok során. Helyesen cselekedtek, leállították a munkát, nem babráltak velük, és a 112-es segélyhívó számon azonnal bejelentették, hogy miket találtak.

A helyszínre érkeztek az ISU pirotechnikusai, akik biztonságosan eltávolították a lövedékeket, és terepet átkutatták, többek között fémdetektorral. Így 50 bombát találtak elásva a területen – 82 mm-es lövedékek. Ezeket az ISU pirotechnikusai visszavitték, és később ellenőrzött körülmények között megsemmisítik.

Hirdetés

 

Aggasztóan nőtt a családon belüli erőszak Kolozs megyében

A rendőrség tavalyi országos adatai lesújtóan hangzanak: a családon belüli erőszakkal kapcsolatos bűncselekmények magas száma azt mutatja, hogy a jelenség igen elterjedt, és minden jogi eszközzel be kell avatkozni a visszaszorítása érdekében.

Tavaly a rendőrök több mint 13 000 ideiglenes védelmi határozatot adtak ki – összességében a családon belüli erőszakkal kapcsolatos bűncselekmények száma tavaly 57 851 volt, ami 4,8%-os növekedést jelent 2022-hez képest. A legtöbb bűncselekmény, 35 897, testi sértés volt.

A Kolozs megyére vonatkozó adatok sem festenek jobb képet: 2022-hez képest a családon belüli erőszakos esetek számának jelentős növekedése figyelhető meg: 2023-ban 1.999 ilyen esetet regisztráltak, ami növekedést jelent 2022-hez képest, amikor 1.277 családon belüli erőszakos bűncselekményt regisztrált a Kolozs Megyei Rendőrfelügyelőség.

Kolozs megyében jelenleg két menedékhely működik a családon belüli erőszak áldozatai számára, de egyik sem Kolozsváron található. A városban 2019 óta működik a családon belüli erőszak megelőzésével és leküzdésével foglalkozó központ. Ez egy tanácsadó központ, ahol az áldozatok szociális, pszichológiai és jogi támogatást kapnak.

Mint írtuk, tavaly ősszel a helyi közigazgatás kezdeményezte egy új menedékhely építését a városon belül. Az új menedékhely, amelyet várhatóan két év múlva fejeznek be, szociális szolgáltatásokat is tartalmaz majd, a beruházás keretében tervezett 14 lakásban való elhelyezés lehetőségével.

Hirdetés