Lehullott az első hó, már megint műemlékek rongálásával szórakozott valaki

Kolozsváron egy 14 szobás házat építenek menedékül a családon belüli erőszak áldozatainak. Ne tegyünk áldozattá UNESCO-világörökséghez tartozó emlékműveket se. Ha most mennénk autóval a Transzfogarasra, inkább hagyjuk ki.

Hirdetés

Bűnügyi eljárást indítottak a sebeskápolnai várrom megrongálása miatt

Elég csúnyán megrongáltak egy információs táblát a sebeskápolnai dák vár maradványainál, amely az UNESCO világörökség részét képezi. A Szászvárosi-hegység dák erődítményei közé tartozó műemlék területére lépve ismeretlen tettesek az információs táblát piros festékkel fújkálták össze, hogy úgy nézzen ki, mintha vér spriccolt volna rá. Emellett flexszel elhasított, dák eredetű fémleleteket erősítettek csavarokkal a táblára. 2023. október 27-én a Fehér Megyei Rendőrfelügyelőség rendőreit hivatalból értesítették arról, hogy megrongálták a táblát és egy fapadot, amely a vár közelében található, és a táblára több fémtárgyat szereltek. A rongálás bűncselekménye miatt bűnügyi dosszié készült, a tárgyakat lefoglalták és megvizsgálják. A szakértői jelentés eredményétől függően a nyomozást kiterjesztik az esetleges lopásra és régészeti orvvadászatra is. A sebeskápolnai (Căpâlna) citadella a Fehér megyei tanács igazgatása alatt áll. A gyulafehérvári Egyesülés Múzeuma őrt is fizet az erőd ellenőrzésére, ő fedezte fel a vandalizmust is, és lefényképezte a panelcsavarokba szúrt darabokat.

Havazik a hegyekben, hétfőtől lezárják a Transzfogaras és Transalpina utak egyes szakaszait

Szombat estétől jelentősen megnehezíti a közlekedést a téliesnek mutatkozó időjárás a hegyekben: a Transzfogarason erős havazás, hófúvás és széllökések tesznek be az arra járó autósoknak. A Brassó megyei útügyi igazgatóság szerint a Bâlea-vízesés és a Piscul Negru pontok közötti útszakaszon jelenleg is zajlik a hókotrók munkája, az utakat csúszásgátlókkal is kezelik. November 6-tól ezeken a szakaszokon tilos a közlekedés, a Transalpinán pedig Rânca és Obârșia Lotrului között.

Menhely épül a családon belüli erőszak áldozatainak Kolozsváron

Kolozsváron egy 14 szobás menedékhelyet építenek a családon belüli erőszak áldozatainak ellátására. A beruházás értéke több mint 32,7 millió lej. A következő lépés az, hogy az önkormányzat megkezdi a projekt következő fázisait, és szerződést köt a munkálatok elvégzésére. A megyei rendőrfelügyelőség által közzétett statisztikák szerint az idei év első 9 hónapjában nőtt a családon belüli erőszakos esetek száma Kolozsváron. A menedékhely új kedvezményezettjeinek védelme érdekében az önkormányzat titokban tartja a helyszínt, ahol a menedékhely épülni fog. Kolozs megyében jelenleg két menedékhely működik a családon belüli erőszak áldozatai számára, mindkettő a Kolozsvári Szociális Segítségnyújtási és Gyermekvédelmi Főigazgatóság alá tartozik, de egyik sem Kolozsvár közigazgatási területén található – olvashatjuk az Actual de Cluj portálon.

Hirdetés