Már megint csaknem 20 ezer disznót mészárolnak le Temes megyében a sertéspestis miatt

Néhány héten belül ez már a második nagy járványgóc a megyében.

Hirdetés

Ezúttal a Smithfield cég temesligeti disznófarmján fedeztek fel egy nagy járványgócot a szakértők, ezért elővigyázatosságból 18 300 állatot kell leölni a sertéspestis miatt. A farmon összesen mintegy 42 ezer sertést nevelnek. Ez ráadásul alig egy hónbapon belül már a második nagy járványgóc, ami hatalmas kárt okoz.

Mi is megírtuk, hogy október első felében csaknem 40 ezer állat jutott hasonló sorsra; akkor a szintén a Smithfieldhez tartozó péreci farmon voltak hasonló gondok. Rövidesen kiderült, hogy egy közelben lévő másik disznófarm hanyag tulajdonosa a ludas a járvány újbóli elharapódzásában, aki nem szólt az illetékeseknél, amikor a sertéspestis felütötte a fejét a saját disznói között, inkább titokban elásta az elhullott állatokat. Ellene azóta már bűnvádi eljárás indult.

Ez azonban szemmel láthatóan nem akadályozta meg a járványt a további terjedésben.

Romániában egy hónap során átlagosan mintegy 300 ezer disznót szoktak levágni a fogyasztói igények kielégítésére – a múltkori és a mostani járványveszteség, a csaknem 60 ezer lemészárolt állat ennek megközelítőleg a 20 százalékát teszi ki.

Hirdetés

Korábban egyébként már egy Arad megyei sertéstenyésztő is megkongatta a vészharangot, jelezve, hogy a sertéspestis miatt várhatóan tovább fog nőni az ország importfüggősége, ami már így is magas, így a sertéshús árának drasztikus növekedésére lehet számítani.

Ami persze a mostani válságban nagyon hiányzik.

Hirdetés