Illusztráció: Pixabay

Ha jön a sertéspestis: 39 ezer disznóból már nem lesz kolbász és csülök

Az érintett Temes megyei farm az ország havi disznóvágásainak több mint 10 százalékát biztosította volna.

Hirdetés

A napokban még csak a gyanú merült fel, de szerda reggelre bebizonyosodott, hogy a Temes megyei Pérec disznófarmján megjelent az afrikai sertéspestis, ezért le kell ölni 39 ezer állatot.

Mihai Ritivoiu prefektus sajnálkozva jelentette be, hogy a Temesvártól néhány kilométerre működő farmon kezdődik a sertések leölése és biztonságos elföldelése, hogy megakadályozzák a fertőző betegség terjedését. Az óvintézkedésekre annál is inkább szükség van, hogy az érintett disznófarmtól pár kilométerre hasonló hizlaldák működnek, így mindenképpen meg kell állítani a fertőzést.

Az afrikai sertéspestis az emberre nem veszélyes ugyan, viszont a disznóknál súlyos megbetegedést okoz, igen magas, 90-100 százalékos mortalitási aránnyal. Ezért, ha megjelenik, az egyetlen hatékony védekezési módszer az érintett állatállomány leölése, ami jelentős gazdasági kárt okoz. A betegség Afrikából származik, Európába az 1950-es évekbe terjedt át, Kelet- és Közép-európába Grúzián keresztül jutott el 2007-től.

Az országos statisztikai adatok szerint Romániában havonta mintegy 300 ezer disznót vágnak le, a péreci farmon érintett 39 ezer állat ennek több mint a 10 százalékát jelenti.

Hirdetés