Egy sertéstenyésztő hanyagsága miatt kellett 40 ezer disznót leölni Temes megyében

Bűnvádi eljárás indult, miután már a második járványgócot fedezik fel a megyében.

Hirdetés

Egy hete bizonyosodott be, hogy egy Temes megyei farmon afrikai sertéspestis-góc van, ezért mintegy 39 ezer állatot le kell ölni, hogy megállítsák az emberre nem veszélyes, de a disznóállományban hatalmas pusztításra képes járványt.

Mihai Ritivoiu prefektus most elmondta, hogy a Smithfield cég Pérec településen működő disznóhizlaldájában azonosított pestisgócon kívül egy újabb gócot találtak egy másik farmon, a feltételezések szerint pedig eredetileg innen indult a járvány.

A hatóságok által indított vizsgálat során kiderült, hogy ennek a farmnak a tulajdonosa mintegy 30 pestisben elhullt disznó tetemét ásta el egy mezőn. Ráadásul titokban, vagyis nem értesítette az állategészségügyi hatóságokat arról, hogy a farmján felütötte a fejét a sertéspestis. A tenyésztő 10-20 centiméteres mélységbe temette el az elpusztult állatokat. Az epidemiológiai vizsgálat arra is fényt derített, hogy a betegség már szeptemberben megjelenhetett ezen a farmon.

A prefektus azt mondta: a történtek kiderültével a hatóságok nem mozdítják el az elásott állattetemeket, hanem egy három méter vastag földréteget húznak föléjük és a helyszín köré pedig kerítést vonnak.

Az ügyben bűnvádi eljárás indult.

„Ha a tulajdonos időben bejelenti a járvány megjelenését, valószínűleg mára nem kellett volna 40 ezer disznót leölni. Felszólítom a sertéstartókat, hogy azonnal jelentsék a hatóságoknak, ha bárhol felmerül a sertéspestis gyanúja”

Hirdetés

– mondta Mihai Ritivoiu Temes megyei prefektus.

Pérecen egyébként egy magángazdaságban is elpusztult egy disznó sertéspestisben.

 

 

Hirdetés