Ludovic Orban lassan szinte már annyi időt tölt az amerikai nagykövettel, mint a feleségével

Nemrég találkoztak utoljára – ugyanígy két nappal a választás előtt.

Hirdetés

Elképesztően sok közös témája lehet Ludovic Orban miniszterelnöknek és Hans Klemmnek, az Egyesült Államok romániai nagykövetének, hiszen Orban még csak alig néhány hete kormányfő, de már így is meglehetősen sokszor találkoztak egymással.

Legutóbb éppen pénteken. Orban Klemm mellett annak helyettesét, Abigail Ruppot is fogadta.

Elmondása szerint ez a két ország közötti stratégiai partnerségnek köszönhető, amely kiválóan működik.

Persze konkrétumokról nem beszélt, csupán annyit árult el, hogy a közös energetikai, katonai és biztonsági ügyekről esett szó.

Bár lehet, hogy a találkozónak semmi köze ahhoz, hogy vasárnap tartják az elnökválasztás második fordulóját, mégis érdekes, hogy Orban és Klemm az elnökválasztás első fordulója előtt két nappal szintén találkozott.

Akkor Klemm Terri Sewellel, az amerikai képviselőház tagjával látogatott el a miniszterelnöki hivatalba, és ugyancsak a katonai és biztonsági együttműködésről tárgyaltak, na meg az amerikai befektetők számára kedvező légkör megteremtéséről.

És nem ez volt az első találkozójuk: október 18-án – nem sokkal azt követően, hogy a PSD-kormányt október 10-én bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatták – már tárgyaltak, hogy az akkor még csak kijelölt miniszterelnök Orban Klemm támogatását kérje kormányzásához.

Igaz, akkor a francia és a német nagykövettel is találkozott.

Hirdetés

De az amerikai nagykövet nem csak Orbant, hanem a kormány egy másik tagját is kitüntette figyelmével: október 14-én Cătălin Predoiu igazságügy-miniszterrel is találkozott, akivel az igazságügyi törvények módosításáról és a büntető törvénykönyv átalakításának befejezéséről tárgyaltak.

Meg kell hagyni, Klemm – aki már nem sokáig marad Bukarestben, mert a washingtoni szenátus épp a héten bólintott rá utódja kinevezésére – igencsak aktív nagykövet: korábban is gyakori vendég volt a miniszterelnököknél, hogy önzetlenül jó tanácsokkal lássa el őket.

Sőt amikor az előző szociáldemokrata kormányok például az igazságügyi törvényeket módosították, akkor a nagykövetség rendszerint közleményben aggódott egy jó adagot az igazságszolgáltatás függetlensége és a korrupcióellenes harc jövője miatt.

A jelenlegi kormány azonban jelezte, hogy nem akarja bosszantani a washingtoni illetékeseket – na meg bukaresti helytar nagykövetüket –, ezért mindent visszacsinál, ami nem tetszett nekik.

Mint ismert, a román illetékesek – Klaus Iohannis államfővel, valamint elsősorban a jelenlegi kormánypárttal az élen – azt tartják a legfontosabbnak, hogy az Egyesült Államok elégedett legyen velük. Iohannis külpolitikai prioritásai között mindig is olyan sorrendet állított fel, amelyben első helyen a Washingtonnal fennálló jó kapcsolat áll, azt a NATO-n belüli partnerség követi, és csak harmadik az EU-s tagság.

Szóval nagyon dúl a szerelem. Amelyben, mint látható, tökéletes az egyenlőség a két fél között.

Hirdetés