Edgár

Miért veszélyes Romániában későkásának lenni? Avagy az online népszámlálás viszontagságairól

2022. május 12., csütörtök 11:49

Későkása vagyok. Szeretem halogatni a dolgokat. Illetve ez baromság: a későkásák nem szeretik halogatni a dolgokat, egyszerűen csak halogatják őket. Aztán a határidő előtt hirtelen megtáltosodnak, és olyankor kétszer–háromszor olyan produktívak, mint a normális ütemterv szerint haladó átlag.

Így aztán csak kedden fogtam neki az online önnépszámlálásnak,

miközben – mint tudjuk – a határidő május 15.

Már az elején gyanús volt, hogy néhány kérdés után már fel is ajánlotta a finalizálás lehetőségét, miközben a kisebbségiek számára oly fontos nemzetiségi vagy vallási hovatartozásról még csak nem is volt szó. (Nem mintha nem örülnék neki, ha az ilyen bürokratikus szarságokat – bebizonyítani az államnak, hogy létezel! – el lehetne intézni minél hamarabb: helló, vagyok, itt vagyok, hagyjatok, csá!)

Felmentem hát a Népszámlálás.ro oldalra,

hogy az RMDSZ-t se fizessük teljesen hiába.

Ott pedig megnéztem a kitöltési oktatóvideót, ahol végigvezetnek az egész folyamaton. És hát ott biza nem csak 5–10 kérdés volt, hanem egy rakás.

Nekifutottam hát még egyszer. És igen – ettől féltem –

az volt a gond, hogy az online népszámláló platform akadozott.

Mint az elején, amikor az illetékesek nem számítottak arra, hogy emberek is fel fognak csekkolni a honlapra, biztos úgy gondolták, hogy az csak egy ilyen elméleti valami kell legyen. Hogy elég ha létezik.

Hosszas kínlódás után rájöttem, hogy a rendszer annyira lassú, hogy egy kérdés megválaszolása után nem tölti be automatikusan a következőt, hanem vissza kell lépni a korábbi kérdéskörhöz, majd onnan megint az aktuálishoz, és csak akkor jelenik meg eggyel több kérdés.

És ezt minden egyes kérdés előtt meg kell ismételni.

Így aztán jelentős egérkoptatás árán mégis eljutottam a végére, és nagy megkönnyebbülésemre meg is jelent a hőn áhított Finalizare gomb. Még egy utolsó kattintás, és vége, későkása létemre csak teljesítettem a feladatot, nincsen itten semmi probléma. Megnyomtam, hát a hőn áhított gombot,

és akkor le is fagyott az egész rendszer az anyjába.

A legutolsó rohadt lépésnél!

Hirdetés

Aztán az Országos Statisztikai Intézet (INS) elnöke, Tudorel Andrei benyögte, hogy nem számítottak rá, hogy ennyire sokan akarnak majd online megszámláltatni a finisben (csak kedden 230 ezer későkása), így aztán igyekeznek minél hamarabb átkalibrálni a rendszert, hogy kibírja a nyomást. Csakhogy szerdára sem sikerült átkalibrálni, mert ugyanúgy nem ment.

Szóval tulajdonképpen a romániai szakemberekkel és illetékesekkel az az egyetlenben egy baj van, hogy borzasztóan naivak.

Nem számítanak a decemberi havazásra, nem számítanak a tavaszi árvizekre, nem számítanak rá, hogy az online népszámlálási platformon látogatók is lesznek…

Nem számítanak.

A legkevesebb későkása egyébként Brassó megyében van, ott már a népesség 50,23%-ka megszámolta magát, de Hargita, Teleorman, Kovászna és Botoşani megye is 40% fölött van. Országos szinten a lakosság 37%-ka tudta le a feladatot, ami több mint 7 millió kitöltött kérdőívet jelent.

Ami nyilván – a finisben tapasztalható nagy érdeklődésre való tekintettel – sokkal több is lehetne,

ha a szakik számítanának.

Egy USR-s politikus amúgy már kéri is, hogy hosszabbítsák meg a határidőt legalább 2 héttel, de ez persze még nincs eldöntve.

A későkásák pedig lassan megtanulják, hogy ebben az országban jobb lesz csipkedniük magukat. Nyilván én is sejtettem valamit, ha már szinte egy héttel a határidő előtt nekifogtam…

Hirdetés
Hirdetés