Elkezdődött az online népszámlálás, mindjárt az elején össze is omlott a honlap

Olyan sokan regisztráltak, hogy a rendszer nem bírta a terhelést. Most két másik honlapot is üzembe helyeztek ideiglenesen.

Hirdetés

Elkezdődött a népszámlálás első, online szakasza. A lakosságnak két hónapig, március 14. és május 15. között lesz lehetősége arra, hogy online töltse ki a kérdőívet, így nem kell arra várni, hogy egy számlálóbiztos betérjen hozzánk felvenni az adatainkat.

Fontos, hogy mindenki, aki online tölti ki az ívet, kap egy fizetett szabadnapot,

azok viszont, akik megpróbálnak kitáncolni a népszámlálás kötelezettsége alól, pénzbüntetést kapnak, amelynek az alsó határa 5000 lej.

Szintén fontos, hogy az RMDSZ a nepszámlálás.ro oldalon magyar nyelven összesítette a népszámlálással kapcsolatos tudnivalókat, ide érdemes ellátogatni, ha kérdéseink adódnak.

Ha egy normális országban élnénk, a cikk következő mondata így hangzana: az online népszámlálás első lépéseként látogassunk el az recensamantromania.ro oldalra, ahol a kért adatok megadásával regisztrálni kell, ennek végén a megadott e-mail-címünkre kapjuk meg a tényleges kérdőív linkjét.

A honlap azonban jó hazai szokás szerint természetesen az üzembe helyezés után néhány órával össze is omlott.

Úgy tűnik, mindenkinek nagyon kell az a plusz szabadnap, mert az illetékesek szerint az első órákban másodpercenként 1200-an próbáltak meg regisztrálni, ezt a túlterheltséget pedig a rendszer már nem tudta elviselni.

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) átmeneti megoldásként két másik honlapot is beüzemelt,

így most a autorecenzare.insse.ro oldalon, illetve az INS saját honlapján is lehet regisztrálni.

Fontos tudni, hogy az egy háztartásban élők esetén elég ha egy e-mail-címre kérjük a kérdőívet, ezt pedig közösen ki lehet tölteni minden érintett adatait megadva.

Hirdetés

A kérdőívben alaposan kikérdeznek minket például arról, hogy a lakás, ahol élünk állandó vagy ideiglenes otthon-e, mekkora az alapterülete, mennyire hőszigetelt, be van-e vezetve a víz, a villany és a földgáz, de arra is rákérdeznek, hogy milyen mértékben érintett minket a pandémia.

És hogy a székelyek magyarnak vallják-e magukat a nemzetiséget firtató kérdésél vagy székelynek?

Nos a nepszámlálás.ro oldalon a következő hasznos tanácsot kapjuk erre a kérdésre:

„A népszámláláskor a kérdőívben a magyar és a székely két külön etnikumként fog megjelenni. Csupán egy módszertani lábjegyzet jelenti a „garanciát”, hogy a későbbiekben a székelyeket a magyarok alcsoportjaként fogják összesíteni. Székelyként akkor tehetjük a legtöbbet önmagunkért és a közösségünkért, ha magyarnak valljuk magunkat. Csak ezzel tudjuk elejét venni annak, hogy a jövőben valamikor mesterséges módon megosszanak bennünket, két külön nemzetiségi kategóriába számolva a magyarokat és a székelyeket, hogy így kisebbnek tűnjünk, mint amekkorák valójában vagyunk. Biztosabb a magyar.”

Az online kérdőíveket egyébként – ha a rendszer épp nem fagy le – okostelefonról, táblagépről és laptopról egyaránt ki lehet tölteni.

Azoknak sem kell azonban pánikba esni, akik nem jártasak az internet világában: a népszámlálás második szakaszában, május 16. és július 17. között őket számlálóbiztosok fogják felkeresni.

Hirdetés