gycsaba

Az ország úgy döbörög, hogy esik szét, csúcspolitikusaink pedig rákapcsoltak a sárdobálásra

2021. augusztus 11., szerda 17:21

A nyári politikai uborkaszezont egyetlen dolog menti meg témaügyileg: közeleg a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szeptemberi tisztújító kongresszusa, s a politikai alakulat két frontembere, Florin Cîțu miniszterelnök és Ludovic Orban (aktuális) pártelnök – A Pályázók – olyan szépen bekapcsolták a sárlövő nagyágyúkat, hogy öröm nézni. Na jó, nem öröm.

Mit számít, hogy a legnagyobb kormányozó szervezetről van szó, amely a felmérésekben hosszú hónapok óta vesztésre áll a nagy rivális Szociáldemokrata Párttal (PSD) szemben? Miféle pártfegyelem, miféle hitelvesztés, miféle emelkedő járványszámok, miféle infláció? Úgy látszik, semmi nem számít most, csak az a bizonyos bársonnyal bevont párttrón, bármit be lehet áldozni.

Ma például az a hír pattant ki a semmiből, hogy

20 évvel ezelőtt két nap elzárásra ítélték az Egyesült Államokban Florin Cîțut ittas vezetés miatt

, amit a miniszterelnök azonnal be is ismert. Mondjuk ez is nagy szó, ebben a mioritikus országban elég ritka ezen a szinten, hogy valaki azonnal hamut szórjon a fejére.

Szóval itt van az új gumicsont, amivel öltönyösék szórakozhatnak egy ideig.

Hirdetés

Orban nyilván azt állítja, ő erről semmit nem tud, Cîțu pedig gyorsan megjegyezte: roppant érdekes, hogy ez az információ a korábbi választási ciklusokban valahogy nem került elő, és nem is a PSD háza tájáról érkezik, és mit ad Isten, pont a nagy liberális pártelnöki kampány közepén kerül a címlapokra.

Persze az ellenzéki főfejek is egymás után cuppannak rá a témára – Mihai Tudose, a PSD-s exkormányfő már egyenesen nemzetközi bűnözőnek nevezte Cîțut, és a lemondását kérte egy Facebook-bejegyzésben –, mert ezt így szokás csinálni ebben a műfajban. Szóval igaza volt nagyanyámnak, amikor egyszer azt mondta nekem: fiam, mocskos dolog a politika…

Hirdetés
Hirdetés