Lőni nem tudnak, de egy jógaképzéssel azt hiszik, hogy rendőrszakértők lehetnek

Hiába figyelmeztette a megyei rendőrfőnököket Bukarest, hogy ne haveri alapon helyezzék pozícióba a rendőröket, nem sokat számított. Ez meg is látszik a vizsgaeredményeken.

Hirdetés

Miközben a román rendőrség soha nem látott rendőrhiánnyal küzd, megnyíltak a lehetőségek az újoncok előtt: gyakorlatilag az utcáról besétálva, egy kis kapcsolati tőkével bárkire fényes jövő várhat a rendőrségnél. A helyzetet súlyosbítja, hogy a megyei rendőr-főfelügyelők saját tetszésük szerint alakítják ki az új szervezeti struktúrát, előszeretettel részesítik előnyben a haveri alapon bekerült személyeket, és annyira biztosak a dolgukban, hogy

még a Bukarestből érkező intelmeket is figyelmen kívül hagyják.

Így állhatott elő az a példátlan helyzet, hogy a szakképzési igazgatóság négy fontos szakértői pozíciójára (defenzív vezetés, lövészet, önvédelem és erőnléti felkészítés, illetve rendőrségi taktika) olyan jelöltek jelentkeztek, akik totálisan alkalmatlanok a feladatra. Az Europol szakszervezet szerint mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a vizsgán ezek a „szakértők” sorra elbuktak. A lőgyakorlaton mindössze két rendőr ment át,

a fizikai erőnléti felmérést egyetlen jelölt sem teljesítette.

A rendőri szakszervezet eleve eléggé pipa, mert a rendszert feltöltik olyanokkal, akik a rendőriskolákban tartott felvételiken rendre elbuknak, de az különösen dühíti őket, hogy a megyei rendőrfőnökök gátlástalan módon helyezik pozíciókba az arra alkalmatlan sleppjüket. Benone Matei főfelügyelő nemrég videokonferencián figyelmeztette őket, hogy egy jógaképzés vagy a szociológia szak elvégzése még nem tesz alkalmassá egy rendőrt arra, hogy az újoncokat például lövészetre tanítsa, ahogy az sem elegendő a defenzív vezetés oktatásához, ha a jelentkező a közlekedési rendészetnél dolgozik, tehát feltételezhetően jól ismeri a közúti közlekedés szabályait.

A főfelügyelő szavai süket fülekre találtak,

egyes rendőrfőnökök politikailag biztonságban érzik magukat, így megengedik maguknak, hogy ellent mondjanak a parancsnak.

Mivel ilyen siralmas eredmények születtek a vizsgákon, az üres helyek betöltését valószínűleg külsősökkel oldják meg, pedig a jelenlegi állományban is vannak felkészült, nemzetközi versenyeken is jól szereplő rendőrök – állítja az Europol, mely a biztonság kedvéért elküldte ezeknek a kollégáknak az önéletrajzát a rendőrkapitányságokra, és kéri, hogy a szakértői pozíciókra elsőként a rendőrtisztek körében keressenek alkalmas személyt.

Hirdetés