Az előzetes képzés hiánya nem, a tetoválás kizáró ok, ha valaki rendőr akar lenni

Nagyon kellenének az új egyenruhások a rendszerbe.

Hirdetés

Akkora a rendőrhiány Romániában – főleg a vidéki őrsökön –, hogy jóformán már nem is túlzás kijelenteni: szinte bárki lehet rendőr az utcáról besétálva.

Legalábbis semmilyen, előzetes rendészeti képzettség nem szükséges, de még katonai szolgálatot sem követelnek – ez persze a fiatalabbak esetében amúgy is alternatív lenne.

A rendőrség első körben 412 olyan helyet hirdetett meg, amelyet külső forrásból akar feltölteni.

Ennek nyomán némi fizikai felmérő és egy teszt kitöltése után gyakorlatilag bárki lehet rendőr, anélkül, hogy akár egy percig is koptatta volna a belügyminisztérium alárendeltségében működő altisztképzők, pláne a rendőrakadémia padjait.

A felvételi folyamat nem sokban különbözik attól, amely révén a vidéki önkormányzatok alkalmaznak hivatalnokokat.

A jelentkezőknek tudniuk kell románul beszélni és írni, nem lehetnek párttagok, az is kizáró ok, ha büntetőeljárás zajlik vagy vádat emeltek ellenük, és elvileg a büntetett előélet is – de ha az illetőt már rehabilitálták, akkor nem.

Ehhez szükséges egy orvosi és egy pszichológiai igazolás is, amely igazolja, hogy a jelentkező érzelmileg stabil, és alkalmas a lőfegyver kezelésére.

Ugyanakkor akinek tetoválása, illetve arc- vagy orrpiercingje van, nem jelentkezhet az október 23-i tesztre.

Ahhoz, hogy részt vehessenek a hatályos törvényekkel kapcsolatos tudást felmérő feleletválasztós teszten, a jelentkezőknek előzőleg teljesíteniük kell a fizikai felmérőt. Ennek során egy különböző akadályokkal nehezített pályán kell végig menniük legtöbb 3 perc 20 másodperc alatt.

Az itt kapott jegy azonban nem számít be a végső osztályzatba – kivéve akkor, ha több jelentkező azonos eredményt ér el az írásos teszten. Ekkor ugyanis a fizikai felmérőn kapott nagyobb osztályzat dönt.

Ha valaki felvételt nyer, megkapja az egyenruháját és a fegyverét, és azonnal kihelyezik a szolgálati helyére.

De nem ám a filmekből ismert nagyvárosi környezetre kell számítani: eldugott, vidéki őrsökről van szó, ahol gyakran vezetékes víz sincs, és udvar végi favécét kell használni, illetve lavórból mosdanak – vagy éppen „bonyolult” a biztonsági helyzet, azaz maga a bűnözési arány.

Nos, ilyen helyzetben egy zöldfülű, semmilyen előzetes rendészeti képzéssel nem rendelkező újonc számára nem biztos, hogy leányálom lesz a szolgálat.

Hirdetés

Igaz, részt kell venniük egy három hónapos kiképzési folyamatban, amelyet azonban két évre beütemezve kell teljesíteniük.

Az Europol rendőrszakszervezet mindennek kapcsán igazán abszurd helyzetre hívta fel a figyelmet:

az így alkalmazott rendőrök között azok is ott vannak, akik a rendőriskolákban megtartott felvételiken elbuktak, mivel még az 5-ös osztályzatot sem érték el.

Így aztán olyan helyzetek állnak elő, amikor a képzőbe bejutottak keményen tanulnak, hogy egyenruhát és fegyvert kaphassanak, és amikor képzés közben kihelyezik őket az őrsökre néhány hetes gyakorlatra, azzal szembesülnek, hogy aki a felvételin mellettük ült, de kibukott, már évek óta teljes jogú rendőrként tevékenykedik.

A belügyminisztérium egyébként még nagyjából 1800 helyre készül ilyen módszerrel rendőröket felvenni.

Amit az igazi képzést végzett egyenruhások nagyon nem lájkolnak.

Szerintük ugyanis ez jórészt csak azt szolgálja, hogy

a mindenféle körökben ismeretséggel rendelkező protekciósok az utcáról besétálva 3500 lejes havi kezdőfizetéssel rendelkező rendőrré váljanak

– miközben a belügy rendőrképzőibe járó diákok havi valamivel több mint száz lejes zsoldot kapnak a képzés időtartama alatt.

Ráadásul azok a fiatalok, akik ilyen módszerrel kerülnek be a rendszerbe, mindent elkövetnek azért, hogy az isten háta mögötti, vidéki őrsökről bekerüljenek valamelyik városba, vagyis előbb-utóbb ismét megürül a helyük.

Lesz itt közbiztonság, akárki meglátja.

Hirdetés