Lehet, hogy Románia Ukrajnának adja a leszerelt MiG–21-eseit. Persze jó kérdés, hogy ezzel segítünk-e

A 60 éves gépek ugyanis éppen azért nem repülhetnek április 15-ikétől, mert gyakorlatilag életveszélyesek.

Hirdetés

Mi is megírtuk, hogy április 15-ikétől felfüggesztették a szovjet gyártású MiG–21-es vadászgépek repülését, ami könnyen egy korszak végét jelentheti a román légierőnél. Az 1962-ben gyártott, majd 1992-ben izraeli technológiával felújított vadászgépek balesetek egész sorát okozták, többnyire műszaki okokból – elég, ha a március eleji kettős balesetre gondolunk, amikor lezuhant egy MiG–21-es és a keresésére küldött katonai helikopter is, összesen 8 emberéletet követelve.

Már arra számítottunk, hogy a forgalmasabb utak körforgalmaiban fogjuk viszont látni a 60 éves csotrogányokat dekorációs elemként, ám ekkor Marcel Ciolacu elment a tévébe.

A PSD elnökének pedig feltették a kérdést, hogy nem adományozza-e Ukrajnának Románia a leszerelt MiG-eket, mire ő azt felelte, hogy ez egykönnyen elképzelhető az ukrajnai helyzet függvényében. Ciolacu persze hangsúlyozta, hogy Románia nem akar közvetlenül beleavatkozni a konfliktusba, de a „civilizált államokhoz”, illetve a „fő stratégiai partneréhez, az Egyesült Államokhoz” (höhö) hasonlóan támogatja az ukrán honvédelmi erőfeszítéseket. Szerinte azért a MiG-ek lepasszolásához még hiányzik a törvényi keret – de mondjuk ő épp egy olyan helyen melózik, ahol ezt meg tudják oldani.

A kérdés már csak az, hogy az ukránoknak vagy az oroszoknak segítünk-e azzal, ha lepasszoljuk azokat a repülő koporsókat…

Hirdetés