Egyszerre vesztette el egy vadászgépét és egy helikopterét a román légierő

Nem háborús körülmények között, de az eset így is több emberéletet követelt.

Hirdetés

Fekete nappá vált a szerdai a román légierő történetében: egyetlen este alatt egy vadászgépét és egy helikopterét is elveszítette, ráadásul mindkettő személyzete életét vesztette.

Az első lezuhant légi jármű egy MiG-21 Lancer vadászgép volt, amely szerda este a Konstanca megyei Mihail Kogălniceanu katonai támaszpontról szállt fel este hét óra 50 perckor, majd kevéssel nyolc óra után megszakadt vele a kapcsolat.

Ekkor egy IAR Puma helikoptert küldtek ki a felderítésére, a fedélzetén az öt fős személyzet mellett kélt katonai búvár is utazott, ám 8 óra 44 perckor ez a jármű is eltűnt.

A pilóta korábban azt jelentette a támaszpontnak, hogy borzasztóak az időjárási körülmények, ezért parancsot kapott a visszatérésre.

A keresőalakulatok a támaszponttól mintegy 11 kilométerre, Gura Dobrogeinál találtak rá a helikopter roncsaira.

Mind a hét utasa meghalt.

Később a lezuhant vadászgép pilótájának holttestét is megtalálták.

A védelmi minisztérium közölte, hogy egy 31 éves századosról van szó, aki egy másik MiG-21-es géppel együtt légi járőrözésre indult Dobrudzsa fölött.

A két tragédia miatt az összes MiG-21 Lancer és IAR Puma típusú gép a földön marad, amíg ki nem derül a balesetek oka, és át nem vizsgálták őket.

Hirdetés

Dobrudzsa térségében szerda este igai, zord téli időjárás uralkodott, havazás és ónos eső is volt, és heves szél is tombolt.

Vasile Dîncu védelmi miniszter szerint nem valószínű, hogy a szomszédos Ukrajnában zajló háborúhoz kapcsolható a vadászgép tragédiája, nem valószínű, hogy lelőtték volna, az ügyet balesetnek tekintik.

Ami nem is csoda, Romániában fogyóeszköznek számítanak a MiG-21 Lancerek.

A román légierőnek jelenleg mintegy 20 MiG-21 Lancere van, az orosz gyártmányú gépeket izraeli támogatással újították fel. 1990 óta közel húsz ilyen vadászgép zuhant le Romániában.

A gépek régiek, az elsőket még 1962-ben vásárolták, majd 1992-ben, izraeli közreműködéssel újították fel.

Legutóbb 2018-ban, a Konstanca megyei Borcea légi támaszponton, egy katonai bemutatón zuhant le egy ilyen típusú gép.

De a tragédiák sora még 1994-ben kezdődött, csak ebben az évben három MiG-21 Lancer zuhant le. 1995-ben, 1996-ban és 1997-ben kettő, míg 1999-ben és 2000-ben egyaránt leszállás közben sérült meg egy-egy ilyen típusú gép.

2001-ben egy, 2002-ben három MiG-21 Lancer zuhant le, 2003-ban „csak” egy gépét veszítette el a román légierő, majd 2004-ben ismét kettőt: ekkor két MiG-21 Lancer az aranyosgyéresi támaszpont két gépe ütközött gyakorló repülés közben.

A 2005-ös és a 2006-os év egy-egy lezuhant MiG-21 Lancerrel járt, majd 2017-ben zuhant le egy ilyen gép.

Hirdetés