Látott már rókát államelnöki palota közelében? Ha nem, itt az alkalom!

A kis Vuk távoli rokona persze nem azért ment oda, hogy Klaus Ionopotchivanoc Iohannissal találkozzon.

Hirdetés

Lassan hozzászokunk, hogy medvék, vaddisznók, őzek, a kerek erdők mindenféle lakói adogatják egymásnak a kilincset a falvakban, községekben, kisebb-nagyobb városokban. Az ilyen esetek az ember szempontjából többnyire érdekesek, időnként ijesztőek, néha pedig akár halálosak is lehetnek.

Na de róka a román államelnöki palota közelében? Ez talán túlzás, mondhatná akárki. Nos, nem feltétlenül. Ugyanis a minap előállt egy róka, mégpedig a bukaresti Cotroceni-palotától alig pár száz méternyire. Egy arra járó le is fotózta a kis Vuk távoli rokonát.

Persze, feltevődik a kérdés: mi a jóistent keresett a róka éppen ott? Mert erősen valószínű, hogy nem Klaus Ionpotchivanoc Iohannis álkisebbségi államelnök urat készült meglátogatni az állati jogok megvitatása céljából. Annál is inkább, mert Ionopot úr éppen elutazott Görögországba. (A poén kedvéért: lehet, pont azért ment oda, mert „tiszta a levegő”?)

A viccet félretéve, szakértői vélemény szerint két oka lehet a róka felbukkanásának. Az egyik az, hogy az állat bőséges zsákmányra lelhet a főváros utcáin, tekintettel arra, hogy a nem túl hízelgő hírek szerint Bukarestben sok a patkány.

Hirdetés

A másik ok: a róka „barátságos” viselkedése arra is utalhat, hogy az állat veszettségben szenved. A betegség ugyanis többek közt megtámadja az idegrendszert, melynek következtében a beteg élőlény teljesen másképp viselkedik (vagyis besétál a városközpontba, például), mint ahogy általában szokott. Nagy baj akkor van, ha egy veszett róka megharap egy kutyát, macskát, mert ily módon a betegség tovább terjed, akár emberre is.

A fővárosi sajtó felkereste az állatvédelmi hatóság illetékeseket, akik sem a telefonhívásra, sem az e-mailre nem válaszoltak, egyelőre. (Milyen jól működnek ezek az intézmények, nem igaz?) A róka pedig a hírek szerint felszívódott.

Hirdetés