Fotó forrása: TIFF/Vlad Cupsa

Közösségi terjedés egyelőre nincs, de sok megyében már jelen van a delta variáns

A járványmutatók növekednek, közben augusztus 1-jétől újabb lazítások jönnek.

Hirdetés

Az utóbbi napok növekvő tendenciája figyelhető meg a szerdai járványjelentésben, mely szerint 159 új koronavírusos megbetegedést regisztráltak az elmúlt 24 órában Romániában Ez önmagában nem tűnik soknak, viszont ha a két héttel ezelőtti adatokat nézzük, akkor láthatjuk, hogy merre tartunk. A legtöbb új esetet Bukarest után Konstanca, Ilfov és Temes megyében vették nyilvántartásba.

Új információk érkezetek a delta vírusvariáns romániai jelenlétéről is: eddig összesen 127 esetről tudnak Bukarestben és az ország 14 megyéjében. Öt halálesetet hoztak összefüggésbe ezzel a típusú vírussal, egyik elhunyt sem volt beoltva. A közegészségügyi hatóság szerint továbbra sem beszélhetünk országos szintű közösségi terjedésről. A megbetegedések egyharmada között semmilyen járványtani kapcsolatot nem fedeztek fel, fele viszont 28 fertőzési gócban összpontosul Bukarestben és 8 megyében. A legtöbb beteget Bukarestben, illetve Argeș és Ilfov megyében diagnosztizálták.

A negyedik járványhullám küszöbén, augusztus elsejétől újabb lazításokkal készül a kormány. Azokon a településeken, ahol két ezrelék alatti a lakosságarányos fertőzési ráta (jelenleg minden település ebbe a kategóriába esik), 75 ezer fő részvételével lehet kulturális és szórakoztató rendezvényeket szervezni szabadtéren. Ez elsősorban a nagyszabású fesztiválokat érinti. Ezeken azok vehetnek részt, akiknek megkapták mindkét adag oltást, 72 óránál nem régebbi PCR tesztjük, illetve 24 óránál nem régebbi gyorstesztjük van, ugyanakkor azok, akik az elmúlt 180 napban átestek a fertőzésen.

Hirdetés

Az esküvők, keresztelők, egyéb családi rendezvényeket szabadtéren 150 személlyel, beltéren 100 személlyel lehet tartani. Védettséggel viszont beltéren akár 400 személy is jelen lehet.

A szórakozóhelyek két ezrelék alatti településeken a kapacitás 100 százalékával működhetnek, viszont a klubokba csak a beoltottak mehetnek.

Hirdetés