Autót vagy lakást is vehet majd a csemete a gyereknevelési támogatásból

Annyi pénz van az államkasszában, hogy megduplázták a havi járulékot.

Hirdetés

Zavarjuk le gyorsan a csupasz információkat: miután a szenátus még tavasszal elfogadta, a képviselőház most döntő kamaraként szintén megszavazta a havi gyereknevelési támogatás megduplázását, a jogszabály már csak Klaus Iohannis elnök aláírására vár.

Azt mondja a jogszabály, hogy ezentúl a gyerekek két éves korig havi 600 lejt kapnak alanyi jogon az államtól (a fogyatékkal élő gyerekek három éves korig), majd 18 éves korukig havonta 300 lejt (a fogyatékkal élők ennek kétszeresét).

Vizsgáljuk csak meg egy kicsit az új helyzetet néhány számításon keresztül:

Egy gyerek két éves koráig 14 400 lejt kap, majd nagykorúvá válásáig további 57 600 lejt. Ez összesen 72 ezer lej, persze ha a gyerek szülei minden egyes havi támogatási összeget félretesznek mondjuk egy bankszámlára. (Az összeg a fogyatékkal élő gyerekek esetében a 18 év alatt 136 800 lej.)

72 ezer lej jelenlegi árfolyamon olyan 15 ezer euró körüli összeg, ami azért nem olyan rossz kezdőtőke a nagybetűs Élethez. Szép kis önrész például egy lakáshoz, de lehet venni belőle egy új autót is. És ez csak egy személyre számolva, két gyerek esetében 30 ezer, három gyereknél 45 ezer euróról van szó.

Hirdetés

Szép is lenne… Kicsit beárnyékolja az álmodozást, hogy a törvények megváltoztathatók, az euró sem marad a jelenlegi árfolyamon, a klímaválság is a nyakunkon és senki nem tudja, milyen lesz a világ 18 év múlva.

Egy a fontos: ez a pénz a gyereké. Tegyük félre neki!

Hirdetés