Fotó forrása: Pixabay

Kézírásuk alapján bukhatnak le a temesvári városháza versenyvizsgáin csaló közalkalmazottak

A német származású polgármester „nyomozása” szerint hat jelenlegi és egy volt alkalmazott dolgozatát is ugyanaz a személy írhatta a személyzeti osztályról.

Hirdetés

Több éven tartó, előre eltervezett, szisztematikus csalás folyhatott a temesvári önkormányzatnál, a megüresedett állások betöltésére kiírt versenyvizsgákon, ráadásul a humánerőforrás-osztály hathatós támogatásával.

Dominic Fritz, Temesvár német származású polgármestere – aki nem először döbben rá a romániai politikát behálózó korrupció mértékére – kedd reggel értesítette a korrupcióellenes ügyészséget (DNA) a lehetséges csalásokról,

átadva az ügyészeknek az összes általa összegyűjtött bizonyítékokat.

Beszámolójából kiderül, hogy azután akadt a feltételezett csalások nyomaira, hogy a DNA bekért néhány dokumentumot az egyik volt önkormányzati alkalmazottal kapcsolatban. Feltűnt, hogy valami nem stimmel az illető versenyvizsgájával, ezért alaposabban megvizsgálták a 2018 és 2019 közötti írásbeli vizsgák anyagait. Az egyértelmű bizonyítékok alapján hat jelenlegi és egy volt alkalmazott dolgozatát is ugyanazzal a kézírással írták meg.

A kézírás a humánerőforrás-osztály egyik alkalmazottjához tartozik, aki valószínűleg nem önzetlenül segített a pályázóknak.

Csak gyanítható, hogy csúszópénzek cseréltek gazdák, ennek bizonyítása azonban az ügyészek dolga

– hangsúlyozta Fritz. Egy másik közalkalmazottal szemben is hasonló gyanú merült fel, aki két különböző posztra benyújtott írásbeli dolgozatában egymástól teljesen eltérő kézírással írt.

A polgármester feltételezése szerint az írásbeli vizsgákon halandzsázó pályázók dolgozatát a humánerőforrás-osztály alkalmazottjai egyik napról a másikra cserélték ki az általuk kézzel megírt, helyes válaszokra.

Hirdetés

Az ügy pikantériája, hogy Dominic Fritz hónapok óta nyílt konfliktusban áll néhány, a korábbi vezetéshez hűségesnek mutatkozó városházi alkalmazottal, akiknek nem tetszett az új organogram:

harminchárom beosztott még egy pert is az elöljáró nyakába akasztott emiatt.

Erre a helyzetre Fritz is utal a mostani leleplezés kapcsán, kitartásra ösztönözve az új szervezeti struktúra mellett. Az egyes tisztségek megszüntetése nem csak azt jelenti, hogy egyes közalkalmazottak elveszítik a zsíros állami fizetésüket, hanem azt is, hogy az eljárással felszámolják a korrupt rendszert, mely sokakat tett gazdaggá és erőssé, fogalmaz.

Ha a DNA ügyészei is igazolják Fritz „nyomozásának” eredményeit, akkor lehet nem ártana kézírás-szakértőket küldeni más önkormányzatokhoz is, mert szinte biztos, hogy máshol is akadnak szorgos kezű HR-sek.

Hirdetés