33 városházi alkalmazott perel, mert Fritz túl messzire ment az organogram átszabásával

Temesvár polgármestere kőbe véste, hogy ki kinek a főnöke az önkormányzatnál, vezetői pozíciókat szüntetett meg, és pályakezdő fiatalokat alkalmazna.

Hirdetés

Nem tetszik a temesvári városháza alkalmazottainak, hogy a múlt hónapban elfogadott új szervezeti felépítés 80 állást szüntet meg, ezért beperelték a polgármesteri hivatalt. A önkormányzati alkalmazottak szakszervezetének peréhez 33 alkalmazott csatlakozott. A Temes megyei bíróság befogadta a közigazgatási aktus végrehajtásának felfüggesztésére benyújtott keresetet, és az első határidőt augusztus 9-re tűzte ki.

Hétfőn lépett életbe az új szervezeti diagram, mely a német származású Dominic Fritz polgármester (USR-PLUS) szájíze szerint alakította át az önkormányzat működését. Temesvárnak eszerint lesz főkertésze, ugyanakkor minden városnegyed saját menedzsert kap. Az elöljáró korábbi bejelentése szerint száz új alkalmazottat vesznek fel a városházához, előnyben részesítve a pályájuk elején álló, szakmailag felkészült személyeket.

Az önkormányzat alkalmazottainak szakszervezete azt kérte, hogy legyen közvita az új szervezeti diagramról, Fitz azonban makacsul elzárkózott ettől, arra hivatkozva, hogy az ő hatáskörébe tartozik a csapat összeállítása, és csak normatív aktusok esetében kötelező a közvita. Amúgy a helyi tanácsosok egy része sem értett egyet azzal, hogy pályakezdőket alkalmazzanak, a projekt mégis átment a döntéshozói testületen.

Fritz a hatékonyság jelszavával tűzte zászlajára a nagytakarítást az önkormányzatnál: 27 szervezeti struktúrából 17 maradt. Beazonosított 80 olyan állást, amit meg lehet szüntetni, ebből tíz vezetői pozíció volt. Érthető, hogy  az előző polgármesterektől megörökölt apparátus nem ugrál örömében.

A polgármesteri hivatalt Culiță Chiș útügyi igazgató is beperelte a szervezeti diagram miatt.

Hirdetés