Kétszázszor esélyesebb, hogy belehalunk a Covid–19-be, mint az AstraZeneca mellékhatásaiba

Ezt egy közegészségügyi szakértő mondja, arra biztatva mindenkit, hogy vegye csak be bármelyik oltást, amit adnak neki.

Hirdetés

Răzvan Cherecheș közegészségügyi szakértő, a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem professzora rendszeresen posztol a Facebook-oldalán rövid videókat, amelyekben a járvánnyal kapcsolatos gyakori kérdésekre ad választ. Most éppen arra a kérdésre, amely sokakat foglalkoztat az utóbbi időben: érdemes-e beoltatni magunkat a brit–svéd oltóanyaggal, az AstraZenecával, annak ellenére, hogy az Európai Gyógyszerügynökség megerősítette, nagyon ritka esetben vérrögképződéshez vezethet, amit fel is vettek a szer mellékhatásokat sorjázó prospektusába.

A szakértő válasza: igen, mindenképpen érdemes.

A miértre a válasz egyszerű és meggyőző: azért, mert

kétszázszor nagyobb esélyünk van arra, hogy belehaljunk a koronavírus-fertőzés okozta Covid–19 betegségbe, mint az AstraZeneca által esetléegesen kiváltott trombózisba,

ami tényleg nagyon-nagyon ritka jelenség.

Răzvan Cherecheș szerint tehát a lényeg az, hogy minél hamarabb oltassuk be magunkat bármelyik vakcinatípussal.

Korábban egyébként a szakember külön videót szentelt annak a kérdésnek is, hogy ha valaki már megkapta az AstraZeneca első dózisát, az kaphat-e emlékeztetődózist egy másik oltóanyagból.

Hirdetés

A válasz: nem.

Ugyanis jelenleg nincs semmiféle tudományos bizonyíték arra, hogy ez így működne, tehát nem érdemes keverni a szezont a fazonnal.

Răzvan Cherecheș különben az év elején az egészségügyi minisztérium tiszteletbeli tanácsadója is volt, március végén azonban lemondott erről a „megtiszteltetésről”, ugyanis hiába tépte a száját, és adta a tanácsokat, hogy is kéne csinálni ezzel a járvány dologgal, valójában rá sem hederítettek odafent.

Hirdetés