Két hete kizárólag a vírus delta variánsa tarol országszerte, de az nagyon

Az Országos Közegészségügyi Intézet képviselői már attól tartanak, október végére több mint kétezren fognak intenzív terápiás kezelésre szorulni.

Hirdetés

A járványügyi szakértők hónapokkal ezelőtt megjósolták, mára biztossá vált: a koronavírus delta típusú variánsa teljesen „átvette az uralmat” Romániában. Ezt bizonyítják a pénteken bemutatott eredmények is:

az elmúlt két hétben minden új koronavírusos betegnél a jóval magasabb fertőzőképességgel rendelkező vírustörzset mutatták ki

– ezt Adriana Pistol, az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) keretében működő Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ igazgatója jelentette be a mai sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, a megbetegedések számának a rohamos növekedése egyértelműen annak tudható be, hogy

már széles körben, országszerte elterjedt közösségi átvitele van az új, delta variánsnak.

Adriana Pistol szerint szigorúbb egészségügyi óvintézkedések bevezetésére is szükség lenne már ezen a ponton, például újra be kellene vezetni a kültéri maszkviselést. A járványügyi szakértő azt mondta, a legrosszabb forgatókönyv az lenne, ha október végére 2500-an szorulnának intenzív terápiás kezelésre, a napi új esetszám pedig meghaladná a 15 ezret.

A hét folyamán, mint ismeretes, több pszichológiai határt is átlépett a koronavírus-járvány negyedik hulláma: harmadik napja haladja meg a hétezret az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma, erről itt írtunk legutóbb.

Hirdetés