Illusztráció / Unpslash / Lucia Macedo

A negyedik járványhullám a gyermekeket sem kíméli: egyre többen szorulnak kórházi ellátásra

Közben harmadik napja haladja meg a hétezret a napi esetszám.

Hirdetés

A hét folyamán több pszichológiai határt is átlépett a koronavírus-járvány negyedik hulláma: harmadik napja haladja meg a hétezret az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma, átlépte az ezret az intenzív terápián ápolt súlyos betegek száma, ugyanakkor negyedik napja, hogy száznál is többen halnak meg 24 óra alatt.

Közelebbről nézve a pénteki helyzetet: 7 116 beteget regisztráltak (tavaly december óta nem volt ennyi beteg), 21 211 PCR-teszt és 35 449 antigén gyorsteszt alapján. A pozitivitási ráta 12,56%-os.

Csütörtök reggel óta 145 halálesetet hoztak összefüggésbe a koronavírussal, a legfiatalabb áldozat a húszas éveiben járt. Hat elhunytnak nem volt más betegsége, hat esetről nem lehet tudni a kórelőzményt.

A járvány gyors ütemű terjedését jelzi az is, hogy már 9 476-an szorulnak kórházi ellátásra, ebből 1116-an az intenzív osztályon fekszenek, súlyos állapotban. Egyre több a gyermek a kórházakban: a 255 kiskorú beutaltból 16-an vannak az intenzív terápián. Csütörtökön még 244, szerdán 236, kedden 229 beutalt gyerekről tájékoztattak a hatóságok.

Országosan már csak 23 ágy szabad az intenzív osztályokon, Bukarestben például csak kettő, Kolozsváron három, Temes megyében szintén kettő. A „legjobb” helyzetben Szeben megye van, ahol öt súlyos beteget tudnak még fogadni (a teljes lista itt található).

Hirdetés

A lakosságarányos fertőzési ráta alapján hét megyét soroltak be a vörös kategóriába, tizenegyet a sárgába. Bukarest (991) után a legtöbb új esetet Temes (470), Kolozs (347), Ilfov (338) és Dolj (327) megyében regisztrálták.

Így állunk szeptember utolsó hétvégéje előtt.

Hirdetés