Kérdéses, hogy van még egyáltalán kormánykoalíció: Cîțu kirúgta az igazságügy-minisztert, az USR-PLUS viszont őt rúgná ki (FRISSÍTVE)

Teljes erővel tombol a kormányválság.

Hirdetés

FRISSÍTÉS

Közben csütörtökön Florin Cîţu csapata Ludovic Orban pártelnököt ismét megkerülve összehívta a PNL Országos Politikai Büróját, amely egyhangúlag a jelenlegi miniszterelnök támogatása mellett szavazott. Ez azonban messze nem azt jelenti, hogy vége lenne a kormánykoalíció válságának. Ellenkezőleg: az USR–PLUS annyira nem akar arról hallani, hogy Cîţu maradjon a kormányfő, hogy megegyeztek a AUR-ral egy közös bizalmatlansági indítvány benyújtásáról, a két párt tagjainak összesen 122 szavazata ugyanis már elegendő lenne ahhoz, hogy a parlament elé terjesszék a kormánybuktatást célzó kezdeményezést. Igen, jól olvasta: Dan Barnáék a saját kormányukat akarják megbuktatni egy nyíltan szélsőjobb beállítottságú politikai alakulattal lepaktálva. Megjegyzendő, hogy Dan Barna tavasszal még több interjúban is arról beszélt, mennyire szomorú, hogy egy ilyen szélsőséges párt, mint az AUR egyáltalán bekerülhetett a parlamentbe, és hogy ők biztosan semmilyen szinten és formában nem lesznek hajlandók együttműködni vele. Na persze. Slusszpoén: a PSD azzal utasította vissza az USR–PLUS bizalmatlansági indítványának támogatását, hogy ha az USR–PLUS akar valamit, akkor támogassák az ő bizalmatlansági indítványukat, hiszen a szocdemek is terveznek egyet. Ha látott már ennél rosszabb kabarét, akkor az egy nagyon rossz kabaré lehetett.

Hivatalban levő, teljes jogkörökkel rendelkező igazságügyi miniszter nincs, és tulajdonképpen már a kormánykoalíció léte is kérdéses, miután elfajult a liberális párti (PNL) Florin Cîțu miniszterelnök és az USR-PLUS között az 50 milliárd lej szétosztásáról szóló vidékfejlesztési program kapcsán kirobbant konfliktus.

Cîțu szerdán este rövid úton kirúgta Stelian Ion USR-PLUS-os igazságügy-minisztert (képünkön), mivel az szerinte az ország fejlesztésének útjában áll – a tárcavezető ezt azzal érdemelte ki, hogy nem volt hajlandó jóváhagyni a programot.

Persze nem konkrét, hanem formai okokra hivatkozva, mondván: a tárca nem tudja jóváhagyni azt, mivel nem kapta meg az eredeti példányt.

Az USR-PLUS – amely jelenlegi formájában azért ellenzi az Anghel Saligny mérnökről elnevezett programot, mert szerinte az tulajdonképpen nem más, mint a szociáldemokrata kormányok idején meghirdetett fejlesztési programok folytatása, amelyek valójában csak arról szóltak, hogy kitömjék a pártkatonákat közpénzzel, miközben csupa értelmetlen projektet támogattak – éjjel Ion menesztése miatt közölte: úgy tekinti, hogy megszűnt a kormánytöbbség, mivel megvonta a bizalmat Cîțu miniszterelnöktől.

A pártszövetség szerint a kormányfő politikai válságba taszította az országot, ők viszont „sohasem fognak asszisztálni a közpénzek szétlopásához”.

Hirdetés

Az USR-PLUS ezért tárgyalásokat kezdeményez a koalíción belül egy új miniszterelnök kijelöléséhez, amennyiben pedig nem sikerülne új kormányfőt találni a jelenlegi felállásban, támogatni fognak egy, a Cîțu-kabinet ellen benyújtandó bizalmatlansági indítványt.

Az új vezetésű kormányban továbbra is Stelian Iont jelölnék igazságügy-miniszternek.

A helyzet kísértetiesen hasonlít az év eleji botrányhoz, amikor Cîțu Vlad Voiculescu egészségügyi minisztert menesztette.

Az USR-PLUS akkor is a menesztését követelte, és kérdésessé vált a koalíció működése.

A kormányfőt viszont azóta is Florin Cîțunak hívják, az USR-PLUS pedig azóta is a kormány tagjaként tevékenykedik.

Hirdetés