Megint szakadófélben a kormány: az USR–PLUS ezúttal a vidékfejlesztési programon akadt ki

Dan Barnáék újra azzal fenyegetőznek, hogy kilépnek a koalícióból.

Hirdetés

Fel kellett függeszteni a szerdai kormányülést, mert az USR–PLUS már megint a kormánykoalícióból való kilépéssel fenyegetőzik. A konfliktus oka ezúttal az Anghel Saligny mérnökről elnevezett, 50 milliárd lejes vidékfejlesztési program, amelynek elfogadását Florin Cîțu miniszterelnök váratlanul napirendre tűzte Dan Barnáék beleegyezése nélkül. A helyi önkormányzatok által pályázati úton elnyerhető támogatások – amelyeket útfelújításra, csatorna- és gázhálózat kiépítésére lehetne költeni – az USR–PLUS álláspontja szerint csak arra valók, hogy a vidéki pártklientúráknak önkényes döntések révén juttassanak közpénzt, ami szerintük kicsit sem különb a Liviu Dragnea egykori PSD-elnök idejében tapasztalt módinál. Ezért Barnáék módosító javaslatokat nyújtottak be a tervhez, és azok nélkül nem hajlandók elfogadni azt.

Mi több, ismét a koalícióból való kilépést helyezték kilátásba, sőt egyes források szerint bizalmatlansági indítvánnyal is fenyegetőztek.

Az Anghel Saligny programot egyébként a szintén koalíciós partner RMDSZ kezdeményezte, Kelemen Hunor pedig máris zsarolással vádolta meg Dan Barnáék alakulatát. Florin Cîțu ugyanakkor hajthatatlannak látszik az ügyben: szerinte, ha a program megkapja a szükséges engedélyeket, akkor elfogadják azt, dacára a fenyegetőzéseknek.

Az újabb feszültség komolyságát az is jelzi, hogy Klaus Iohannis kiállt a kamerák elé, és visszafogottságra és komolyságra intette a kormánytagokat. Az államfő szerint nem az a lényeg, hogy ki tud hangosabban kritizálni, hanem az, hogy a választási kampányban megfogalmazott reformok valóban megvalósuljanak, és az állampolgárok végre a saját bőrükön érezhessék ezek pozitív hatását, ehhez pedig jó kommunikációra, és a hangzatos beszédek helyett tettekre van szükség.

Hirdetés

A kormányülés folytatását estére halasztották.

Eközben a PSD, amely már hetek óta bizalmatlansági indítvány benyújtásával riogat, már csak egy kávét kér.

Hirdetés