Érik a PSD–AUR koalíció? Simionék állítólag támogatnák a szocdemek kormánybuktatását

Persze még így sem jön ki a matek, hacsak nem lesznek túl sokan árulók a kormánykoalícióból.

Hirdetés

A PSD elnöke, Marcel Ciolacu mondogatja már egy ideje, hogy bizalmatlansági indítványt fognak benyújtani a Cîțu-kormány ellen, de eddig azt is mondta, hogy ezt majd csak a PNL tisztújító közgyűlése után fogják megtenni, nem akarnak ugyanis beleavatkozni a rivális párt belső harcaiba. Ám most meggondolta magát, valószínűleg a saját párttársai nyomására, akik szerint sietni kell, nehogy a Florin Cîțu amerikai botránya körüli hullámok végképp elcsituljanak.

Ciolacu tehát bejelentette, hogy a legújabb terveik szerint már a parlamenti ülésszak elején, még a szeptember 25-ikén esedékes PNL-kongresszus előtt be akarják nyújtani az indítványukat.

Ami viszont ennél is érdekesebb, hogy azt is bejelentette: az AUR-ban partnerre találtak. Vagyis George Simion frissen drogbotrányba keveredett alakulata kész támogatni a bizalmatlansági indítványt.

Csakhogy ez még így is kevés, a PSD-nek ugyanis 157 embere van (110 képviselő és 47 szenátor), az AUR-nak pedig 44 (31 képviselő és 13 szenátor), ez összesen 201 szavazatot jelent a kormánybuktatás mellett. Ha ehhez kapnak is még párat innen-onnan, akkor is hibádzik még 28–30 szavazat, ahhoz, hogy át tudják verni a bizalmatlansági indítványt. Így hacsak nem válnak túl sokan árulóvá a mostani kormánykoalícióból, ez a próbálkozás már eleve kudarcra van ítélve.

Bár az is igaz, hogy a román politika olyan, mint a nők: még senkinek sem sikerült kiismernie. Ki tudja, milyen váratlan csodákat tartogat ez a szavazás…

Hirdetés