Illusztráció / Pixabay

Jókora pénzbüntetés jár, ha valaki nem tölti ki időben a határátlépéshez szükséges új formanyomtatványt

Érdemes tisztában lenni mi az a PLF, mert egy jó ideig egészen biztosan szükség lesz a kitöltésére az utazáshoz.

Hirdetés

Korábban már írtunk arról, hogy december 20-tól Románia is kötelezővé teszi az EU egyes országaiban már bevezetett (vagy bevezetés előtt álló) PLF-nyomtatványt. A PLF az angol Passenger Locator Form rövidítése, és ahogy a neve is mutatja, az utazók lokalizálását szolgálja. A közegészségügyi hatóságok számára fontos, hogy egy esetleges megfertőződés esetén ismerjék a beutazó személyek adatait és tartózkodási helyét, ezért minden szükséges információra rákérdeznek a szóban forgó, kizárólag elektronikus formában kitöltendő formanyomtatványban. Beleértve azt is, hogy az illető milyen járművel utazott az országba, kikkel érintkezett útközben, mi az állandó, illetve az átmeneti lakcíme, hol szállt meg, kit kell értesíteni sürgősségi helyzetben.

A PLF bevezetését egy friss kormányrendelet írja elő. A hatóságok azt javasolják, hogy a beutazás előtt 24 órával töltsék ki az érintettek, amennyiben erre nem kerül sor a türelmi időn belül, jókora pénzbüntetés járhat a mulasztásért.

A határrendészek egy már meglévő alkalmazás segítségével ellenőrzik a PLF-t, akárcsak a zöld igazolványt. Négy forgatókönyv lehetséges, annak függvényében, hogy az utazó milyen kockázati besorolású országból érkezik, illetve rendelkezik-e kitöltött formanyomtatvánnyal. Karanténkötelezettség esetén a határrendrészek értesítik a beutazó romániai úti céljának megfelelő megyei hatóságokat, akik felügyelik a karantén betartását. Akik nem rendelkeznek PLF nyomtatvánnyal, de nem karanténkötelesek, a határátlépést követő 24 órán belül pótolhatják a mulasztást, ellenkező esetben 2000 és 3000 lej közötti összegre büntethetők.

A PLF-nyomtatvánnyal nem rendelkező, karanténköteles személyeket a közegészségügyi igazgatóság 10-től 14 napig terjedő karanténra kötelezi, betartását a megyei rendvédelmi szervek felügyelik.

Hirdetés

Egyelőre nem világos, hogy miként fogják ellenőrizni a PLF utólagos kitöltését, az erre vonatkozó újságírói kérdésre a kormányszóvivő sem tudott válaszolni. Utólag a kormány közölte, hogy a határátlépéskor értesíteni fogják a közegészségügyi illetékeseket a PLF meglétéről vagy hiányáról. Ha valaki nem töltötte ki a dokumentumot, 24 óra elteltével a hatóságok automatikusan kiállítják számára a büntetést.

A PLF kitöltésére létrehoztak egy honlapot is, mely december 20-tól indul be.

Hirdetés