Még egy extra feladatot varr az utazók nyakába a járvánnyal szembeni védekezés

December 20-tól a Romániába érkezőknek is kötelező lesz a PLF nyomtatvány kitöltése. De mi a csuda az a PLF?

Hirdetés

Aki nyáron Görögországban nyaralt vagy rendszeresen utazik Európa országai között, annak ismerősen csenghet az utazók lokalizálására szolgáló Passenger Locator Form (rövidítve PLF) formanyomtatvány neve, melyet egyes országok már kötelezővé tettek a beutazók számára, és

már csak idő kérdése, hogy az EU teljes területén bevezessék.

Románia december 20-tól tenné kötelezővé az űrlap kitöltését, így érinti azokat is, akik a téli ünnepekre térnek haza külföldről.

A formanyomtatvány azért hasznos a közegészségügyi hatóságoknak, mert tartalmaz minden olyan információt, melyre szükség lehet az utazó megfertőződése esetén. A járvány megfékezése érdekében fontos a gyors és hatékony intézkedés, lépéselőnyt nyújt, ha az egészségügyi tárcák már tudják, a külföldről érkezett fertőzött milyen járművel utazott az országba, kikkel érintkezhetett útközben, mi az állandó, illetve az átmeneti lakcíme, hol szállt meg, kit kell értesíteni sürgősségi helyzetben. Mindezt

a személyes adatokkal és elérhetőségekkel együtt meg kell adni a formanyomtatvány kitöltésekor.

Ahol már bevezették a PLF-t, papíron és digitálisan is elfogadják az űrlapot, melyet online is ki lehet tölteni. Először ki kell választani a célországot, majd meg kell adni a közlekedési eszközt. Ha az illető ország már kifejlesztette a PLF kitöltéséhez szükséges saját honlapját, az európai (angol nyelvű) honlap átirányít rá. A folyamathoz regisztráció szükség egy létező e-mail címmel és jelszóval. Mindegyik nyomtatvány rendelkezik egy, a zöld igazolványokról is ismerős QR-kóddal.

A december 20-tól bevezetendő újdonság mellett Románia egyébként

december 10-től más szabályokat is életbe léptet az ország területére érkezők számára.

Kötelező a 14 napos karantén abban az esetben, ha az Európai Unió tagállamai, az Európai Gazdasági Térség vagy Svájc zöld vagy sárga zónájából érkező utazó nem tudja bizonyítani oltottságát, a betegségből való kigyógyultságát, illetve nincs 72 órásnál nem régebbi negatív PCR-tesztje.

Hirdetés

Hetvenkét órásnál nem régebbi negatív teszt felmutatása mellett is 10 napos karanténba kell vonulnia annak a beutazónak, aki piros zónás régióból jön Romániába, és nem tudja bizonyítani sem oltottságát, sem a betegségből való kigyógyultságát. Ez nem érvényes a 12 évnél fiatalabb gyerekekre, illetve azon 12-16 év közötti kiskorúakra, akiknek negatív PCR-tesztjük van (nem számít, hogy milyen besorolású országból érkeztek).

Akik vörös zónából érkeznek, ráadásul nincs oltásuk és nem is estek át a betegségen,

negatív PCR-teszttel léphetnek az ország területére, amennyiben csak három napig maradnak. Ha mégsem távoznak 3 nap után az országból, a negyedik naptól 14 napra karanténba kell vonulniuk.

Az Európai Unión, az Európai Gazdasági Térségen vagy a Svájci Államszövetségen kívül eső országokból érkező személyeknek 14 napos karantént írnak elő, ha nem tudnak egy 48 órásnál nem régebbi negatív PCR-tesztet felmutatni. Ha nincsenek beoltva és nem tudják igazolni, hogy átestek a betegségen, az ország besorolásától függetlenül 48 órásnál nem régebbi negatív tesztet kell felmutatniuk, majd 10 napra karanténba kell vonulniuk.

Hirdetés