Iohannist vádolják a túltolt vakcinabeszerzésekért, Ciolacu csak a jó tanároknak adna több fizut – hírmix

Az EU pedig azt várja, hogy a román vonatok 2030-ra 160-nal repesszenek.

Hirdetés

Bár az alatta lévő emeleten dugult el a klotyó, Iohannisnál jöhet fel a trágya vakcinaügyben

Mi is írtunk róla szerdán, hogy amint az az előzetes információkból gyanítható volt, a DNA hivatali visszaéléssel gyanúsítja Florin „Oltókezű” Cîţu volt miniszterelnököt a 2021-es, enyhén szólva túltolt vakcinabeszerzések ügyében. Pénteken az említett az időszakban különben mindössze 3 hónapig tevékenykedő volt egészségügyi miniszter, az USR-s Vlad Voiuculescu is megjelent a DNA székházában, hogy meghallgassa az ellene felhozott vádakat (őt is hivatali visszaéléssel gyanúsítják). Csakhogy az ügyészség épülete előtt Vlad Voiuculescu ledobta az atombombát: kifejtette az őt faggató sajtónak, hogy neki semmi beleszólása sem volt az akkori vakcinabeszerzésekbe, az egészet Florin Cîţu intézte, de még ő sem hozott meg egyetlen döntést sem, anélkül hogy konzultált volna mindannyiunk kedvenc afrikai haknipolitikusával, Klaus Ionopotchivanoc Iohannis úrral. Vagyis végső soron a második mandátuma végén járó államelnököt nevezte meg a túltolt vakcinabeszerzések fő felelősének. Voiuculescu azt is mondta, hogy ha a büntetőeljárás folytatódik ellene, készségesen meg fogja hívni Iohannis elnök urat, hogy tanúskodjon az ügyben a DNA ügyészei előtt. Magát az eljárást különben korábban agyrémnek, „az őrültséggel határos hivatali visszaélésnek” nevezte, szerinte ugyanis minden EU-s tagállam a szükségesnél több oltóanyagot rendelt akkoriban, de csak Romániában indul kivizsgálás emiatt. Roppant kíváncsian várjuk, mit reagál erre Iohannis úr, akit különben a tíznapos afrikai kiruccanás után egyből Dubajba szólítottak bokros teendői.

A miniszterelnök csak teljesítményarányosan növelné a tanári béreket

Nemrég megírtuk, hogy a PNL jövőre újabb 20%-kal emelné meg a tanári béreket. Nem eszik olyan forrón a kását, mondta a pénteki kormányülés előtt Marcel Ciolacu miniszterelnök, aki rámutatott, hogy valóban minden idők eddigi legnagyobb költségvetését kaphatja meg az oktatásügyi tárca, de azt is hozzátette, hogy az ő elképzelésében a tanárok fizuemelése teljesítményarányos kell, hogy legyen. Így arra kérte Ligia Deca tanügyminisztert, dolgozzon ki teljesítménykritériumokat, ami alapján ez megoldható, hiszen azt mégsem várhatja senki, hogy pusztán a fizetések növelésével csoda fog történni az oktatásügyben. Csodára márpedig határozottan szükség lenne: Ciolacu emlékeztetett rá, hogy az EU-s országok közül Románia még mindig utolsó előtti helyen áll a diákok hasznos tudását felmérő PISA-tesztek eredményei szerint. Tűkön ülve várjuk, hogy milyen agyrémet fog kidolgozni a miniszterelnök felkérésére a tanügyminisztérium, de az biztos, hogy nem lennénk a pedagógusok helyében.

Az EU azt várja, hogy 2030-ra 160-nal repesszenek a román vonatok

Adina Vălean, az Európai Bizottság közlekedési biztosa pénteken egy konferencián elmondta, hogy a romániai vonatoknak 2030-ra márpedig 160 kilométer/órás sebességgel kell közlekedniük – ez EU-s elvárás. Ez természetesen az európai vasúthálózat szempontjából is esszenciális, főbb vasútvonalakra érvényes elsősorban, de ha Jézus Krisztus nem tér vissza másodszor is az említett határidőig, hogy Brüsszelt borrá változtassa, akkor nem tudjuk elképzelni, miféle csoda segíthetne Romániának e cél elérésében. Köztudott ugyanis, hogy a román vasúti infrastruktúra posztapokaliptikus állapotokat idéz, egyes szakaszokon olyan lassan közlekednek a szerelvények, hogy a t. utazóközönség nyugodtan leszállhat közben, hogy előreszaladjon a következő állomásig bevásárolni ezt-azt. Adina Vălea szerint az EU-nak „nagyon világos terve van” a közlekedési infrastruktúrára vonatkozóan, beleértve az innovációt is. Nos, a tervek, azok tervek…

Hirdetés