Oroszország után Magyarországtól félnek legjobban a románok, a PNL tovább emelné a tanári béreket – hírmix

De mi a bánatért rendelt olyan sok koronavírus elleni vakcinát Florin „Oltókezű” Cîţu? Erre a DNA is roppant kíváncsi.

Hirdetés

Florin Cîţu belépett negyedórára a DNA székhelyére, hogy hivatalosan is megtudja: nagy bajban van

Szerdán az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) berendelte Florin „Oltókezű” Cîţu volt miniszterelnököt, hogy hivatalosan is ismertesse vele az ellene felhozott vádakat, miután a parlament már múlt héten megvonta a mentelmi jogát. Cîţut kétrendbeli hivatali visszaéléssel gyanúsítják a koronavírus elleni oltóanyagok beszerzésének idejéből, 2021-ből. A volt kormányfő igazából csak két aláírással vétett, ez a két aláírás azonban több mint egymilliárd euróba fájt az adófizetőknek. Konkrétan arról van szó, hogy bár az akkori kormány pontosan tisztában volt vele, hogy az országban 10,7 millió oltásra jogosult személy van, és 2021. január 1-je előtt már le is szerződött több mint 37,5 millió oltásadagra (ami már önmagában több mint 23 millió személy kétszeri beoltására elég lett volna) Cîţu 2021 áprilisában és májusában miniszterelnökként szentesítette az egészségügyi minisztérium két memorandumát, amelyek további 43,3 millió adag oltás beszerzéséről rendelkeztek. Cîţu az ügyészségi villámlátogatása után (mintegy negyedórát töltött ott) elmenőben csak annyit vetett oda a sajtónak, hogy mindent, amit akkor tett, a hatályos törvények betartásával tette. Ezt a DNA nem teljesen így látja. Az ügyben egyébként két volt egészségügyi miniszter, Vlad Voiculescu és Ioana Mihăilă ellen is eljárás indul, őket pénteken várják a DNA székházába.

A liberálisok újabb 20%-kal emelnék a tanári fizetéseket

Kiszivárgott információk szerint a PNL-székházban még kedd este tartottak egy zárt körű megbeszélést, amelyen Nicolae Ciucă pártelnök, Marcel Boloș pénzügyminiszter és Ligia Deca oktatási miniszter is részt vett. Ezen állítólag a fejesek abban egyeztek meg, hogy 2024-ben újabb 20 százalékkal emelnék meg a tanári fizetéseket. Ez kiegészíti azt a mintegy 30%-kos béremelést, amelyet Ciucă miniszterelnöki mandátumának végén fogadtak el, miután a tanárok szép nagy sztrájkba kezdtek. Ennek megfelelően a tanügyminisztérium költségvetése 57%-kal növekedne, a pluszpénzt pedig a béremelések mellett a magasabb színvonalú oktatásba (?), ösztöndíjakba és a rászoruló diákok étkeztetésébe ölné a tárca. Persze ezek még csak szép szavak, ezekkel a tervekkel megy majd tárgyalni a PNL a 2024-es költségvetésről koalíciós partneréhez a PSD-hez.

Oroszország után Magyarországot tartják a legveszélyesebbnek a románok

Az Inscop közvélemény-kutató szerdán ismertetett friss felmérése szerint a román állampolgárok szerint Oroszország után Magyarország jelenti a legnagyobb veszélyt Romániára nézve. A felmérésben résztvevők 56,4 százaléka vélte úgy, hogy Oroszország veszélyes, és bár Magyarországról csak 8,6 százalék mondta ugyanezt, a szomszédos ország így is befutott a második helyre, az Egyesült Államokat (8,2%), Kínát (6,6%) és Ukrajnát (4%) megelőzve. A nagy aggodalom ellenére a megkérdezettek alig több mint fele (50,5%) védené fegyverrel az országot háború esetén. 11,8 százalék elbújna, 19,4 százalék elhagyná a hazát, 5,6 százalék alkalmatlanságot bizonyító orvosi igazolást szerezne (értik: szerezne), 4,7 százalék pedig más módon bújna ki a katonai szolgálat alól. További részletek a Krónikán.

Hirdetés