Így fog zajlani az antigén gyorstesztelés a gyógyszertárakban

De ki jár a legjobban azzal, hogy hamarosan már a gyógyszertárakban is lehet majd tesztelni?

Hirdetés

Múlt héten jelentette be az egészségügyi tárca, hogy újra lehetővé tennék az antigén gyorstesztek forgalmazását a patikákban, és a megbízhatóbb eredmények érdekében a gyógyszerészeket bíznák meg a mintavétel műveletével. A patikusok eleinte kétkedéssel fogadták a terveket, de az egyeztetések során kiderült, hogy semmi sem kötelező, ugyanakkor, ha biztosítani tudják a megfelelő körülményeket a teszteléshez, jelentős anyagi hasznuk származhat ebből. Főleg, hogy

ingyenesen szállítják le nekik a teszteket.

A minisztérium pár nap alatt kidolgozta a patikai tesztelést szabályozó rendelet-tervezetet, melyet máris jóváhagytak. Eszerint az antigén gyorstesztekhez torok- vagy orrváladékból vesznek mintát, egy erre kialakított, különálló helyiségben, esetleg erre a célra felállított sátorban. A tervezetben természetesen meghatározzák a helyiség paramétereit, a szükséges bútorzatot, és kitérnek a személyzet számára kötelező védőfelszerelésre is.

A mintavétellel megbízott patikust a művelet szakszerű elvégzésére a közegészségügyi igazgatóság (DSP) és a gyógyszerészek kollégiuma készíti fel.

A gyógyszertárak számára nem kötelező részt venni a gyorstesztelésben,

viszont amennyiben belemennek, számíthatnak ellenőrzésekre a DSP részéről. Lehetőségük van arra, hogy meghatározzanak egy időintervallumot, melyben fogadják a tesztelést kérő személyeket.

A gyógyszerészek naponta kötelesek közölni a DSP-vel az elvégzett tesztek számát, eredményét és azt is, hogy mennyi teszt áll még a rendelkezésükre. A teszt elvégzése után egy igazolást állítanak ki, melynek tartalmaznia kell a patika és a mintavételt végző patikus adatait, a tesztalany nevét, címét és a vizsgálat eredményét.

A gyógyszertárak maguk határozhatják meg, hogy mennyit kérnek el az ügyféltől egy gyorstesztért,

melyet nem mellesleg az egészségügyi tárca biztosít számukra. Vlad Voiculescu miniszter bízik abban, hogy versenyképes és észszerű árakat határoznak majd meg.

A gyorstesztek legnagyobb előnye a gyorsaság, ugyanakkor a viszonylag elérhető árfekvés. Hátránya az, hogy nem hoz százszázalékos eredményt, és pozitív teszteredmény esetén szükség van egy PCR-tesztre is.

Hirdetés

Ahogy korábban beszámoltunk róla, tavaly ősszel a Gyógyszerek és Orvosi Eszközök Országos Ügynöksége megtiltotta a gyors antigéntesztek forgalmazását a patikákban. Ennek ellenére

a legtöbb patika kihasználta, hogy az internetről továbbra is megrendelhetőek voltak, és továbbra is árusította a gyorsteszteket.

A kormány szemet hunyt a gyakorlat felett, mivel a lakosság a saját költségen és saját felelősségre tesztelte magát. Az otthon elvégzett tesztek eredményét azonban a legtöbb esetben nem közölték a járványhatóságokkal, így azok nem kaptak reális képet a járványhelyzetről. Azért is szükség volt a szabályozásra, mert az antigén alapú gyorstesztek csak akkor megbízhatóak, ha a mintákat szakszerűen veszik le. Így lettek a patikusok a járványkezelés újabb fontos szereplői.

De ki jár a legjobban azzal, hogy hamarosan már a gyógyszertárakban is lehet majd gyorstesztelést kérni?

A gyógyszertárak mindenképpen jól járnak, hiszen a megfelelő helyszín és a kockázatvállaló személyzet biztosításáért cserébe ingyenesen kapják meg a minisztériumtól a gyorsteszteket, melyért aztán annyit kérhetnek, amennyit nem szégyellnek. Az állam is jól jár, mert bővíti a tesztelést, miközben a patika vállalja, hogy közli a DSP-vel a teszteredményeket, beleértve a pozitívak címét, elérhetőségét is.

A kérdés már csak, hogy a tesztet kérő pácienseknek milyen árat kell fizetniük mindezért.

Hirdetés