Zseniális: a patikákban a szakhatóság tiltja az antigén gyorstesztek forgalmazását, de interneten bárki megvásárolhatja őket

Mert ilyenek a romániai törvények.

Hirdetés

Újabb felemás helyzet állt elő a romániai jogrendszer hiányosságai miatt: miközben a Gyógyszerek és Orvosi Eszközök Országos Ügynöksége a hatályos törvényekre hivatkozva határozottan megtiltotta, hogy a gyógyszertárakban forgalmazzák a koronavírus-fertőzés kimutatására szolgáló antigén gyorsteszteket, mivel azokat kizárólag szakképzett egészségügyi személyzet alkalmazhatja, az interneten továbbra is bárki hozzájuk juthat.

A szakhatóság közleményben tudatta, hogy a hatályos törvények értelmében a gyorsteszteket csakis az egészségügyi intézmények számára forgalmazhatják.

Ami rendben is van – viszont a közleményben arra is kitérnek, hogy a tesztek internetes forgalmazását nem tilthatják meg.

Az ok: a hatályos törvények erre nem térnek ki, így aztán nincs rá jogalap.

Vagyis ha valaki úgy döntene, hogy saját hatáskörben tesztelné le magát, még kényelmesebb helyzetben is van: elég otthon, a számítógép előtt megrendelnie azt, és várnia a futárt.

Igaz, a hatóság legalább ajánlásokat megfogalmazott, hogy megpróbálja ennek elejét venni.

Eszerint azt javasolják a tesztek forgalmazóinak, hogy csakis a Kizárólag szakképzett egészségügyi személyzet használatára szolgáló termék megjegyzéssel árulják őket.

Esetleg bizonyosodjanak meg arról, hogy a vásárló valóban valamilyen egészségügyi intézmény – ellenkező esetben megtévesztés miatt felelősségre vonhatók.

Azért kíváncsiak lennénk, hányan fogadják meg a baráti ajánlást.

Hirdetés

De mi is az az antigénteszt?

Az antigén gyorsteszt a vírus S-proteinjét mutatja ki. Olcsóbb vizsgálati módszer a PCR-nél, de alacsonyabb érzékenységű. Ezért egy negatív eredmény esetén a megerősítéséhez szükséges az RT-PCR vizsgálat.

A mintavétel az orr-vagy szájgaratüregből történik, a vizsgálat ideje kb. 15 perc.

Képes gyorsan igazolni a vírus jelenlétét, ezért elsősorban ott alkalmazható, ahol sok a megbetegedés és a pozitív eredmények száma várhatóan magas lesz, illetve minél hamarabb meg kell oldani a fertőzöttek elkülönítését.

A gyorsteszt leolvasását egy speciális leolvasó eszköz (fluorescens reader) segíti.

Ugyanakkor a mintavétel speciális mintavételi eszközt és szaktudást igényel, kellően képzett és gyakorlott személy végezheti azt védőfelszerelésben.

Az értékeléshez is szükséges a laboratóriumi háttér.

Hirdetés