Fotó forrása: Mediafax

Így áll most a pártok népszerűsége: amíg a PNL a belső civakodással van elfoglalva, a PSD kér egy kávét

A kétszeres előnyt nehéz behozni a következő választásig. A nemzeti liberálisok számára most a rendkívül népszerűtlen Florin Cîțu félreállítása az első.

Hirdetés

A legutóbbi választások óta eltelt eseménydús, válságokkal tarkított időszakban, amikor egyetlen kormánykoalíció sem bizonyul tartósnak, a politikai pártok támogatottsága sincs bebetonozva. Egy váratlan esemény, egy félresikerült intézkedés-tervezet vagy nyilatkozat, és máris új felállás körvonalazódhat a romániai közélet spektrumán.

Ahogy a legfrissebb, a PSD által megrendelt Avangarde-felmérés megállapította, a szociáldemokraták több mint kétszeres előnyben vannak a másik legnagyobb kormánypárttal, a PNL-vel szemben, Florin Cîțu PNL-elnök támogatottsága pedig olyan alacsony (mindössze 6 százalékos) hogy labdába sem rúg a nagy nevek, az egyformán 34 százalék körül mozgó Alexandru Rafila egészségügyi miniszter, Mircea Geoană NATO főtitkár-helyettes, vagy Nicolae Ciucă kormányfő mellett.

Jelenleg

  • a PSD 35%-os,
  • a PNL 16%-os
  • az AUR 15%-os,
  • az USR 12%-os támogatottságot élvez.

    A felmérés arra is rávilágít, hogy a lakosság 51%-a elégedett azzal, ahogy a kormány kezelte az ukrajnai menekültek befogadásának kérdését, és csak 19% elégedetlen a teljesítménnyel. A megkérdezettek 63%-a ugyanakkor nem támogatja, hogy Románia katonai támogatást nyújtson Ukrajnának (18% egyetértene a támogatással).

Az elmúlt héten készített felmérés során 900 embert kérdeztek meg telefonon, a hibaszázalék +- 3,4%-os.

Legutóbb januárban mért népszerűségi indexet a PSD kérésére az Avangarde, akkor

  • Alexandru Rafila egészségügyi miniszter támogatottsága volt a legmagasabb (39%),
  • majd Nicolae Ciucă kormányfő (30%),
  • Marcel Ciolacu PSD-elnök (30%)
  • és Gabriela Firea PSD-s családügyi miniszter következett.
  • Klaus Iohannis államfő 20%-on,
  • George Simion AUR-elnök 18%-on,
  • míg Florin Cîțu 8%-on, a börtönt megjárt Liviu Dragnea volt PSD-elnökkel egy szinten állt.
Hirdetés

A pártok közül a PSD 35%-kal vezetett, a második legnépszerűbb párt az AUR volt 18%-kal, a harmadik a PNL 16%-kal, végül az USR 12%-kal. A két felmérés eredményei alapján a szélsőségesen mindenellenes AUR támogatottsága csökken, a nemzeti liberálisoké pedig stagnál.

Megjegyzendő, hogy egy másik februári felmérés (INSCOP) 32%-ra mérte a PSD-t, 19,9%-ra a PNL-t, 18,9%-ra az AUR-t, illetve 10,8%-ra az USR-t.

A PNL-ben érzik, hogy mihamarabbi változtatásra lenne szükség, hogy kiszedjék a béka ülepe alól a népszerűségi indexet, így hát összefogtak a megyei szervezetek azt kérve, hogy a nem is olyan rég megválasztott Florin Cîțu pártelnök mondjon le. Konszenzusra utal, hogy a PNL negyven megyei szervezete írta alá a lemondást kérő levelet. Ha nem mond le, akkor a megyei szervezetek megkezdik a rendkívüli tisztújító kongresszus megszervezésének előkészítését.

A levél aláírói nehezményezik, hogy Florin Cîțu aláássa a koalíciós partnerrel, a PSD-vel való viszonyt, népszerűtlensége pedig visszahúzza az egész pártot. Sajtóértesülések szerint Cîțu hajlandó félreállni, de megtartaná a szenátus elnöki pozícióját, legalább amíg vissza nem tér a banki szektorhoz.

Hirdetés