Ideiglenesen lehúzhatja a rolót a vállalkozás, amely a büntetés után sem tartja be a járványszabályokat

Nem tetszik a rendszer? Ezután még annyira sem fog tetszeni a járványszabályok ellen lázadozó vállalkozásoknak.

Hirdetés

A járványszabályok betartatásáért felelős belügyi szervek tapasztalata szerint egyes gazdasági társaságok akkor sem tartják be a regulákat, ha büntetéssel sújtják őket, ugyanis még mindig jobban megéri nekik kockáztatni, illetve kifizetni az esetleges bírságot, mint a profitot negatívan érintő korlátozásokat betartani. Ezt a jelenséget a hatóságok úgy próbálják megállítani, hogy törvénybe foglalták: ha a szabályszegő vállalkozás a büntetés után sem hajlandó jobb belátásra térni, akkor

15 naptól 30 napig felfüggesztheti a tevékenységét.

A júniusban benyújtott terv átment a szükséges törvényhozási fázisokon. A képviselőház döntő házként megszavazta (171 honatya szavazott mellette, 128 ellene, 10 pedig tartózkodott), úgyhogy nincs más hátra, mint az, hogy az államfő kihirdesse, és megjelenjen a Hivatalos Közlönyben. Ezt követően tíz napon belül életbe lép.

Az érintett vállalkozásokat először a kihágás mértékének megfelelően megbüntetik. Ha 15 napon megismétlik a szabályszegést, akkor második körben már nem büntetés jár, hanem ideiglenes bezárás. Arra is kötelezik őket, hogy bejárataikon tájékoztassák ügyfeleiket a bezárás okairól.

A törvény itt olvasható el teljes terjedelemben.

Hirdetés