Hoppá: a román állam elvesztette az első pert egy medvetámadást elszenvedővel szemben

És nem is kevés kártérítést kénytelen emiatt fizetni a felperesnek.

Hirdetés

15 ezer euró – ekkora összegben állapította meg a bíróság egy medvetámadást elszenvedő állampolgárnak a román állam által kifizetendő kártérítést. A bíróság egyértelműen kimondta, hogy a támadásért az az entitás felelős, aki „megvédte” az állatot, és amely képletesen a tulajdonosának számít, ez pedig egyértelműen az állam.

Az utóbbi időben egyre jobban megszaporodnak nemcsak a medvekárok, de azok az esetek is, amikor a nagyvadak konkrétan emberre támadnak. Eddig azonban az állam a füle botját sem mozdította, a szabályozás ezen a téren annyira bonyolult volt, hogy alig történt valami.

Szerdán viszont a kormány elfogadta a Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter és csapata által benyújtott sürgősségi kormányrendeletet, amely a helyi illetékesek kezébe helyezi, és elsősorban a polgármesterekre bízza a döntés jogát egy problémás medve esetében.

A lelkes környezetvédők persze azonnal medvegenocídiumot kiáltottak, az Agent Green nevű civil szervezet például úgy fogalmazott közösségi oldalán, hogy a kormányrendelet „több száz ártatlan medve azonnali kivégzéséhez vezet”, de ők mindent meg fognak tenni azért, hogy ezt megakadályozzák.

Tánczosék érthető okokból más állásponton vannak, már csak azért is, mert az RMDSZ fő szavazóbázisa a medveproblémák kígyófészkében (szándékos képzavar), a Székelyföldön van. Így teljesen logikus, hogy azoknak a szavazóiknak az érdekeit próbálják képviselni, akik kenyérért is félnek elmenni a boltban, mert bármikor szembetalálkozhatnak az utcán egy medvével.

Hirdetés

A problémára jó megoldás aligha van, Táncosnak viszont kapóra jött a friss bírósági ítélet, és el is mondta gyorsan egy sajtótájékoztatón.

Ez az ítélet ugyanis precedenst teremt.

Vélhetően nem ez az első eset, amikor valaki beperelte az államot, amiért nem védte meg a medvétől, és a mostani ítélet hatására végképp nem ez lesz az utolsó. És így talán mégis rá lehet venni végre Bukarestet, hogy ne nézzen félre, amikor medveproblémáról van szó, hanem tegyen valamit.

Vagy engedje meg, hogy tegyenek mások.

Hirdetés