A kormány rábólintott: mostantól el lehet bánni a veszélyes medvékkel

Milyen kár, hogy megint csak akkor kezdtek el gondolkodni, amikor nagyon súlyossá vált a helyzet.

Hirdetés

A szerdai szent napon a román kormány elfogadta a veszélyes medvékkel szembeni eljárásrendre vonatkozó sürgősségi kormányrendeletet.

A dokumentum lényegi változtatások nélkül került elfogadásra. A három lépcsős eljárásrend a következő:

1. Ha egy medve veszélyeztet egy adott közösséget, első lépésben az illetékesek elhajtják a vadállatot.

2. Amennyiben a medve mégis visszajár, akkor jön a következő lépcső, melynek során az állatot elaltatják, majd áthelyezik, nyilván egy olyan helyszínre, amely távol van a lakott területektől.

3. Ha ez a módszer sem jár sikerrel és a medve továbbra is veszélyezteti a közösséget, akkor jön az eutanázia vagy a kilövés.

Hirdetés

A rendelet értelmében az érintett területeken megalakulhatnak a csendőrökből, vadászokból és állatorvosokból álló akciócsoportok, amelyeket a helyi polgármester vagy alpolgármester irányít. Ez egyben azt is jelenti, hogy nem kell minden egyes problémás medve ügyében Bukaresthez folyamodni.

A közösségeket háborgató bocsos anyamedvék sem ússzák meg a procedúrát, sőt, ki is lőhetők, amennyiben a hatóság biztosítja, hogy a bocsok menhelyre kerüljenek.

A problémás medve kilövése esetén az állat bundája és koponyája az állam tulajdona marad és az Erdészeti Őrséghez kerül, a tetem pedig a kilövést végrehajtó erdészeti egyesülethez.

Hirdetés