Esküvőn 200-an, pártkongresszuson 5000-en. Járványkezelés Romániában

Szombaton lesz a PNL tisztújító kongresszusa, amelyre 5000 résztvevőt várnak. A PSD máris a rendőrséghez fordult, hiszen a nagyobbik kormánypárt ezzel vastagon áthágja a saját maga által hozott járványszabályokat.

Hirdetés

Miközben egyre durvul a 4. járványhullám, a fejesek egyre szigorúbb járványszabályokat vezetnek be, hogy valamiképpen visszaszorítsák a delta variáns terjedését.

Ám nehogy azt higgye, hogy ezek a szabályok rájuk is vonatkoznak!

Mert például a nemzeti liberálisok (PNL) épp szombaton tartják a tisztújító kongresszusukat – tudják, ami miatt Ludovic Orban jelenlegi pártelnök, és a posztjára törő miniszterelnök, Florin Cîţu már jó ideje eszik egymást – amelyre mintegy 5000 pártkatonát várnak az ország minden szegletéből. Ezt a sok embert pedig egyetlen térbe fogják becsődíteni, a bukaresti Romexpo rendezvényközpontban.

A PSD – amúgy jogosan – máris riasztotta az összes illetékes hatóságot a bukarestitől az országos rendőrségig és a prefektúráig, hogy ugyan nézzenek már az urak körmére, mert amire készülnek, az nemcsak, hogy áthág minden hatályban lévő járványügyi szabályt – amelyeket ők maguk helyeztek hatályba! – de igazából bele sem illenek azokba. Mert nincs olyan kategória a legfrissebb rendeletben, amely a politikai rendezvényekre vonatkozna – a legtöbb ilyen pont a kulturális-művészeti eseményeket szabályozza – mozik, színházak, koncerttermek működését.

Persze elmélázhatunk azon, mennyire színház a politika (színház az egész világ!), esetleg mennyire bábszínház (akinek inge, vegye magára), ám a törvény betűje nem mélázás kérdése.

Hirdetés

Az viszont egészen nyilvánvaló, hogy a nagyobbik kormánypárt lazán letojja az ország 19 millió polgárát a maga ötezres csődületével. Mert az átlagemberek például 3 ezrelék fölötti ráta esetén – amilyen most Bukarestben is van – maximum 200, zöld igazolással rendelkező meghívottat csődíthet össze egy magánrendezvényen (esküvő, keresztelő stb.) és ez azért eléggé aránytalan.

Mégiscsak politikusnak kellett volna menni…

Hirdetés