Készítse az oltási igazolását, mert hétfőtől a moziban, a kávézóban is kérhetik, ha be akar menni

Pénteken elfogadta a kormány az újabb szigorításokról szóló határozatot, és 3 ezrelék fölötti ráta esetén elég cudar világ jön.

Hirdetés

Nem fogják ismét teljesen leállítani a gazdaságot a 4. járványhullám erősödésével sem, viszont ha egy településen 3 ezrelék fölé emelkedik a fertőzöttségi ráta, akkor egy sor szigorítást vezetnek be. Az első és legfontosabb ilyen szabály – és ez hétfőtől már életbe is lép –, hogy a korábbi ígérgetésekhez híven csak úgynevezett zöld igazolással lehet majd bemenni a moziba, színházba, uszodába, sporteseményekre, esküvőkre, keresztelőkre, sőt még az éttermekbe, kávéházakba is.

A zöld igazolás tulajdonképpen az EU-s védettségi igazolás, amelyet a teljes oltás után 10 nappal tölthet le a telefonjára a polgár, illetve akkor ha 180 napnál nem régebben esett át a betegségen, vagy rendelkezik egy 72 órásnál nem régibb PCR-, vagy egy 48 órásnál nem régibb antigén teszt negatív eredményével.

Az üzletvezetők, eseményszervezők ebben az esetben kötelesek lesznek ellenőrizni a vendégek oltási igazolásának QR-kódjait a Check DCC nevű mobiltelefonos applikáció segítségével.

De a megszorítások itt nem érnek véget, 3 és 6 ezrelék közötti fertőzöttségi ráta esetén ugyanis az illető településeken az éttermek, kávéházak még így is csak 50%-os kapacitással működhetnek – ez a teraszokra is érvényes, nemcsak a belterekre –, a bárok, klubok és diszkók pedig a befogadóképességüknek mindössze a 30%-át használhatják ki, és minden hely csak éjjel kettőig tarthat nyitva.

A sportesemények nézőtereinek is csak a 30%-át lehet majd megtölteni a megfelelő távolságtartás biztosítása mellett, a mozik, színházak és koncerttermek 50%-os kapacitással működhetnek maszkviselési kötelezettség mellett, a magánrendezvényeken (esküvők, keresztelők stb.) pedig maximum 200 beoltott, vagy negatív teszttel rendelkező vendég vehet részt.

Hirdetés

Tekintve, hogy a legtöbb nagyvárosban már nagyon közelít a fertőzöttségi ráta a 3 ezrelékhez, a megszorítások hamarosan nagyjából mindenhol életbe lépnek.

A szakértő megmondta, hogy nehéz időszak elé nézünk, és nagyon úgy néz ki, hogy igaza lesz.

Hirdetés