Meglépett a letöltendő börtönbüntetés elől Elena Udrea (FRISSÍTVE)

A legfelsőbb bíróság elutasította az óvását, így a volt turisztikai miniszternek hat évre börtönbe kell(ene) vonulnia.

Hirdetés

Frissítés:

És hoppá: az ítélethirdetés után a rendőrség nem találta otthon Elena Udreát, aki ügyészségi források szerint már az országot is elhagyta, állítólag a giurgiu-i vámnál lépte át a határt. Ehhez képest az ügyvédje délelőtt még azt nyilatkozta, hogy Elena Udrea az országban van. A rendőrség már nemzetközi körözést adott ki  a nevére. Nem ez az első eset amúgy, amikor Elena Udrea lelépik az országból: a jogerős ítélet kihirdetés előtt egyenesen Costa Ricáig repült 2018-ban, ahol menedékjogot is kért, majd rövid időre előzetesbe került.

Elutasította a legfelsőbb bíróság Elena Udrea óvását, így a volt turisztikai miniszternek hat évre börtönbe kell vonulnia a Bute-gála-perben még 2018-ban meghozott jogerős ítélet alapján.

Udrea az ítélethirdetést követően rendkívüli jogorvoslati lehetőséggel próbálta elérni az ítélet eltörlését a legfelsőbb bíróságon, de nem jött össze neki: vesztegetés elfogadása és hivatali visszaélés miatt rácsok mögé kerül.

A vádirat szerint Udrea több közbeszerzési eljárás során a szerződés értékének tíz százalékát kitevő kenőpénzt kért üzletemberektől.

Hirdetés

Az is kiderült, hogy az általa vezetett minisztérium törvénytelenül finanszírozta közpénzekből a Lucian Bute ökölvívó nevével fémjelzett, 2011-ben megrendezett gálát. Udreának tovább csaknem 3 millió euró kártérítést is ki kell fizetnie. Az ügyről itt írtunk bővebben.

Udrea egy másik ügyben is jogerős ítéletre vár: a 2009-es kampánymutyiban is vétkesnek találták, és tavaly márciusban alapfokon nyolc év letöltendőt kapott.

Hirdetés