Szabadulást hozott a karácsony Udrea és barátnője számára

A volt közlekedési miniszter már Costa Rica-i otthonából kívánt boldog ünnepeket.
Hirdetés

Arra senki sem számíthatott, hogy október eleji előzetes letartóztatásuk és menedékjogi kérelmük után ilyen gyorsan szabadulnak ki a Costa Rica-i börtönből, de Elena Udrea volt turisztikai miniszter, és barátnője, Alina Bica, a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) egykori vezetője már otthon tölthette a karácsonyt.

A szabadulást egy jelentéktelen szervezési kérdésnek tűnő jogvita hozta meg számukra, mely Liviu Dragnea PSD-elnök ügye robbantott ki. Eszerint a legfelsőbb bíróság 2014 óta minden évben szabálytalanul hozta létre öttagú bírói tanácsait, mert a tanács minden egyes tagját sorshúzással kellett volna kijelölni. Ehelyett az volt a gyakorlat, hogy a hivatalból kinevezett elnökök mellé további négy bírót sorsoltak ki véletlenszerűen.

Az alkotmánybírósági döntés, mely megállapította a törvénytelenséget, nemcsak a korrupcióváddal immár másodszor bíróság elé állított Liviu Dragnea ügyét befolyásolta, hanem több, immár jogerősen lezárt nagykorrupciós ügyet is, köztük Elena Udrea és Alina Bica ügyét is.

Ők még büntetőpereik utolsó szakaszában menekültek a közép-amerikai országba. Udreát idén júniusban hat év börtönbüntetésre ítélték megvesztegetés elfogadása és hivatali visszaélés miatt, Bicára június végén négy év börtönbüntetést szabtak ki bűnpártolás miatt. Bár mindketten politikai menedékjogért folyamodtak, az Interpol körözése alapján bebörtönözték őket, és megindították a kiadatási eljárást, aminek a jogalapját a mostani alkotmánybírósági döntés megkérdőjelezte.

Hirdetés

Elena Udrea szabadulása utáni első Facebook-bejegyzésében a családjával készült fotóval kívánt boldog karácsonyt, isteni csodának nevezve azt, hogy a szeretteivel lehet. Az Antena 3-nak adott első nyilatkozatában a börtönben töltött hónapok nehézségeiről beszélt, és az úgynevezett párhuzamos államot ostorozta, mely szerinte Laura Codruţa Köves főügyész és Klaus Iohannis elnök vezetésével politikai tisztogatást végzett a román politikában.

Udrea azt is elmondta, egyelőre nem áll szándékában hazajönni, és azt sem tervezi, hogy visszatér a román a politikába. 

Hirdetés