Hosszú éveket tölthet rácsok mögött a kampánymutyiban vétkesnek talált Elena Udrea, akárcsak Băsescu nagyobbik lánya

Egy utolsó halvány reménysugár számukra: az alapfokú döntést még meg lehet támadni a legfelsőbb bíróságon.

Hirdetés

A 2009-es romániai államfőválasztás több szempontból is emlékezetes maradt, és nem csak a két második fordulós jelölt, Traian Băsescu és Mircea Geoană között kialakult szoros verseny miatt (biztosan emlékeznek, este még Geoană ünnepelt, reggelre kiderült: a külföldi szavazatokkal Băsescu nyert), hanem azért is, mert azóta sem derült ki maradéktalanul, hogy milyen csalások történtek a kampányban, illetve a választás napján.

A második mandátumára készülő Traian Băsescu kampányában két nő is fontos szerephez jutott: legfőbb bizalmasa, Elena Udrea és nagyobbik lánya, Ioana Băsescu. A biztos győzelmet nem bízták a véletlenre, több vállalkozót is rávettek, hogy pénzzel támogassák Băsescu kampányát. Udrea miniszteri befolyásával élt vissza, amikor különböző vállalkozóktól százezer eurós nagyságrendű pénzösszegeket sajtolt ki reklámköltségekre, Ioana Băsescu pedig apja befolyása révén egy állami cég vezérigazgatójától kért 100 ezer eurót a kampányban felhalmozott adósság rendezésére. Bár nem kapta meg a teljes összeget, annyit sikerült szerezni, hogy elutazzon Kubába az akkori párjával.

A DNA csak 2017-ben – bőven Băsescu mandátumának lejárta után – állította bíróság elé a két gyanúsítottat. Kedden a bukaresti táblabíróság Ioana Băsescut többrendbeli pénzmosásért és vesztegetésre való felbujtásért öt év letöltendő börtönre ítélte, míg Elena Udreára halmazati büntetésként nyolc évet szabtak ki. Dan Andronic publicistát is bíróság elé állították, de az ő esetében felmentő ítélet született.

A alapfokú döntést még meg lehet támadni a legfelsőbb bíróságon.

Hirdetés